E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Τι έχουν καταλάβει;



ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ γενικά οι δημοσκοπήσεις λένε την αλήθεια. Αρκεί, βεβαίως, να ξέρεις τι να ρωτήσεις. Και να καταλάβεις τι θα σου απαντήσουν.
[Εγώ θα πρόσθετα "και να αντιλαμβάνεσαι τι τρέχει γύρω σου ή να καταλαβαίνεις τι σε ρωτάνε"...]

ΑΝ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ρωτήσεις ανοήτως αν τα μέτρα είναι αναγκαία, θα πάρεις την εξίσου ανόητη απάντηση ότι «ασφαλώς είναι αναγκαία!». Αλλά τι σημαίνει αυτό για να καταλάβεις την κατάσταση; Τίποτα απολύτως! Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι ξύπνησε ένα πρωί ο Παπανδρέου και χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη σκέφτηκε να ανεβάσει τον ΦΠΑ και να κόψει τους μισθούς;

ΤΟ ΙΔΙΟ ισχύει με όλες τις αυτονόητες ερωτήσεις που οδηγούνται σε αυτονόητες απαντήσεις. Προφανώς τα μέτρα δεν είναι δίκαια. Προφανώς είναι καθυστερημένα, αφού πέρασαν πέντε μήνες έως ότου ληφθούν. Προφανώς δεν ανταποκρίνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ- το είπε και ο ίδιος o Παπανδρέου...

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, πολύ πιο χρήσιμο είναι να καταλάβεις αν τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρούνται αναπόφευκτα. Αν η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει κάτι άλλο και δεν το έκανε. Αν, δηλαδή, τα μέτρα δεν ήταν προϊόν ανάγκης (από την οποία «και Θεοί πείθονται»...) αλλά πολιτικής επιλογής για την οποία η κυβέρνηση ελέγχεται. ΕΔΩ ΤΑ πράγματα μπερδεύονται. Συγκρατήστε μερικούς αριθμούς από την προχθεσινή δημοσκόπηση της GΡΟ που παρουσιάστηκε στο Μega.

● ΤΟ 48,4% πιστεύει ότι τα μέτρα δεν είναι σε σωστή κατεύθυνση.

● ΚΑΙ ΠΩΣ να είναι σε σωστή κατεύθυνση, αφού το 44,8% θεωρεί ότι η κατάσταση δεν είναι «πραγματικά πολύ άσχημη» κι ούτε «είναι αναγκαίο να υπάρξουν επώδυνα μέτρα».

● ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, το 52,4% εκτιμά ότι υπάρχει και κάποια άλλη πολιτική με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να καλύψει το έλλειμμα «χωρίς να επιβαρύνει τους μισθωτούς και τη μεσαία τάξη».

● ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ λοιπόν; Το 60,6% πιστεύει ότι συντελείται ένας «εκφοβισμός» ώστε να γίνουν αποδεκτά μέτρα «που θίγουν το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας και χαμηλότερης οικονομικής τάξης».

● ΚΑΙ ΠΩΣ γίνεται αυτό; Το 64,8% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την κρίση «σε υπερβολικό βαθμό»- ενώ θα μπορούσαν, λόγου χάρη, να ασχοληθούν περισσότερο με το DVD της Τζούλιας...

ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΝ αυτοί οι αριθμοί την εικόνα μιας κοινωνίας που έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και θεωρεί ότι χρειάζονται θυσίες για να αντιμετωπιστεί; Εμένα, όχι! Αντιθέτως, μου δίνουν την εικόνα μιας κοινωνίας που υποψιάζεται ότι δεν τρέχει και κάτι πολύ σοβαρό, αλλά κάποιοι χρησιμοποιούν την κρίση για να τη φοβίσουν και να της πιουν το αίμα.

ΘΑ ΜΟΥ πείτε ότι τέτοιες κουταμάρες ακούει ένας κόσμος από διάφορους κομπογιαννίτες και αυτές αναπαράγει στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνοι. Αλλά το μείγμα καχυποψίας και αμεριμνησίας που προκύπτει, να το θυμηθείτε τους επόμενους μήνες.

Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι ξύπνησε ένα πρωί ο Παπανδρέου και χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη σκέφτηκε να ανεβάσει τον ΦΠΑ και να κόψει τους μισθούς;

----------

Του Γιάννη Πρετεντέρη
"Τι έχουν καταλάβει;"
Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ, 10 Μαρτίου 2010

3 σχόλια:

  1. Εγώ τελευταία έχω ακούσει οκτώ εκατομμύρια διαφορετικά μέτρα που θα ήταν σωστά αντί αυτών που πήρε η κυβέρνηση.
    Κάθε blogger έχει και μια πρόταση. Δεν πα να είναι φούρναρης, λογιστής, χασάπης, μοντέλο, γιατρός.
    Όλοι ξέρουν τα σωστά μέτρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ;-)
    συμφωνώ μαζί σου.
    Φαντάζεσαι βρε Τσαούσα
    ο Παπακωνσταντίνου να κουβάλαγε στις Βρυξέλες
    10 εκατ. διαφορετικές εκδοχές
    για το Σχέδιο Σταθερότητας
    (περίπου μία για κάθε Έλληνα;)
    ή στην περίπτωση που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ,
    ο Τσίπρας και ο Στρατούλης
    να κατέθεταν 10-11 δέσμες "περικοπών",
    μία για κάθε Συνιστώσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, άμα κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετανάστευα στο Αφγανιστάν...Καλύτερα εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή