E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Έτσι σκότωσαν το ΕΣΥ

6.200.000.000 ευρώ χρέη από μίζες, από υπερτιμολογήσεις, από σπατάλες, από αυξήσεις δαπανών χωρίς προηγούμενο, από κακοδιαχείριση και νοσοκομεία χωρίς προϋπολογισμό και έλεγχο: αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει στην «Μετά Καραμανλή» εποχή το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Την ώρα λοιπόν που ο Ελληνας καλείται να σφίξει το ζωνάρι,
κάποιοι στα νοσοκομεία πλουτίζουν ανεξέλεγκτα
,
όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε σε 26 νοσοκομεία
το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Τούντα.Υπάρχουν νοσοκομεία όπου η έρευνα εντόπισε αύξηση σε αγορές
ακόμη και πάνω από 3.000%
.
Οι μεγαλύτερες σπατάλες, με βάση τον Μέσο Όρο αύξησης των δαπανών και στα 26 νοσοκομεία, καταγράφηκαν στην κατηγορία «λοιπά είδη» (λειτουργικές δαπάνες εκτός μισθοδοσίας, όπως φύλαξη, καθαριότητα, πλύση ιματισμού, διανομή γευμάτων, εκπαίδευση, οδοιπορικά κ.λπ.) με μέσο όρο αύξησης 118,3%.
Ακολουθεί το ορθοπεδικό υλικό με 71,5%, τα αντιδραστήρια με 56,79%, τα φάρμακα με 46,81% και τέλος το υγειονομικό υλικό με 31,11%.«Η συνολική αύξηση στα διάφορα είδη που προμηθεύονται τα νοσοκομεία οφείλεται σε σπατάλη στις ποσότητες ή σε υπερτιμολόγηση των ειδών… καθώς … δεν αυξήθηκε ο όγκος των παρεχόμενων φροντίδων…» λέει ο Κ. Σουλιώτης, λέκτωρ πολιτικής υγείας και ένας από τους ερευνητές.

Δήμητρα Ευθυμιάδου
"Ετσι χρεοκόπησαν τα δημόσια νοσοκομεία"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου