E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Απονομή έπαινου

"Όξος μετά χολής μεμιγμένον" ήταν ότι εισέπραττε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός. Όλοι είχαν έναν κακό λόγο να πουν για τον ίδιο (καθυστεριση στη λήψη των μέτρων) και την κυβέρνηση του (ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων). Αιχμή του δόρατος το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η "Ελευθεροτυπία", που πατούσαν βολικά πάνω στους αποσταθεροποιημένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ!



Όμως, το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των κρατών - μελών της Ευρωζώνης αποτελεί επιτυχία για τη χώρα (μια βαθειά οικονομική ανάσα θα έλεγε κανείς) και μια διπλωματική και πολιτική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί το Ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και Ανάπτυξης, γιατί να μην του αναγνωρίσουμε το συγκεκριμένο επίτευγμα που πέτυχε στις Βρυξέλες; Το αξίζει. Τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν σε Ευρωπαϊκή προστασία για ολόκληρο το 2010 και παράλληλα εξασφαλίζεται στην Ελλάδα ένας μηχανισμός στήριξης και δανεισμού εφόσον θα υπάρξει ανάγκη.

Αυτό δεν ήταν στην πραγματικότητα και ο στόχος του ΓΑΠ; Από τη μια οι επαφές με τους αξιωματούχους της ΕΕ (Μπαρόζο, Τρισέ, κλπ) απέφεραν την ευρωπαϊκή κάλυψη στο τραπεζικό μας σύστημα. Από την άλλη, οι συνομιλίες με Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα διαμόρφωσαν την πολιτική στήριξη και το μηχανισμό της οικονομικής βοήθειας (με μειωμένη την ισχύ του ΔΝΤ).

Τέλος, αποδεικνύεται (εκ του αποτελέσματος) ότι η καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων δεν προήλθε εξαιτίας τεχνικών κυβερνητικών δυσκολιών ή αμελειών του Πρωθυπουργού, αλλά επρόκειτο για το χρόνο μέσα στον οποίο έπρεπε να καταρριφτεί η εικόνα της Ελληνικής αναξιοπιστίας που μας φόρτωσε η ολέθρια Καραμανλική περίοδος. Η ομοφωνία των 16 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα στο να πραγματοποιήσει τους στόχους της, αλλά και ευκαιρία απονομής επαίνου στον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου