E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το ΕΑΜ και η ανάγκη για Αλήθεια

Γιορτάζουμε τούτες τις ημέρες τα 69 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, του Μετώπου των απλών ανθρώπων και των πατριωτών που μαζί με την ένοπλη προέκτασή του, τον ΕΛΑΣ, πολέμησαν τον Γερμανό κατακτητή στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Μπορεί στην ίδρυση του ΕΑΜ να πρωτοστάτησε το τότε ΚΚΕ, όμως στις τάξεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου μπήκαν και αγωνίστηκαν διανοούμενοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, και κυρίως οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που η ιδεολογική τους ταυτότητα ξεκίναγε από τους αριστερούς σοσιαλιστές και κομμουνιστές και έφτανε μέχρι τους φιλελεύθερους και τους δημοκράτες αστούς.

Σήμερα τις μνήμες και την επέτειο προσπαθεί να τις μονοπωλήσει το ΚΚΕ, του οποίου η τότε ηγεσία έσυρε τους ΕΑΜίτες και τους ΕΛΑΣίτες, δηλαδή την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στον όλεθρο της δεξιάς τρομοκρατίας και των εγκλημάτων (με την «Βάρκιζα») και στον εμφύλιο (με τον Δεύτερο Γύρο).

Χτες στα Προπύλαια με το φερετζέ της ΠΕΑΕΑ, το ΚΚΕ μας είπε ότι οι Κνίτες πρέπει να μελετάνε την ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να παίρνουν μαθήματα επαναστατικής γνώσης για να μπορεί το ΚΚΕ να απαντήσει τεκμηριωμένα «στην επιχείρηση ξαναγραψίματος της Ιστορίας από την αστική τάξη».

Είναι όντως γνωστό τι είδους ιστορία γράψανε σειρά συντηρητικών και δεξιών ιστοριογράφων στο διάστημα 1950-1980. Από τη στιγμή, όμως, της ιστορικής επικράτησης του ΠΑΣΟΚ το 1981 και της εκθεμελίωσης του μονοκομματικού δεξιού κράτους, η ιστορική μελέτη και του έπους της Εθνικής Αντίστασης, γράφεται – πέρα από ιδεολογικές προτιμήσεις – στη βάση της ελευθεροφροσύνης και της επιστημονικής προσέγγισης.

Κύριοι του ΚΚΕ, στα πλαίσια αυτής της γνώσης, σας αφιερώνω ένα κείμενο του Ριζοσπάστη που είδε το φως της δημοσιότητας στις 12/6/1945, και το οποίο γράφει:
«Ο σ. Ζαχαριάδης μάς ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., αφού συζήτησε πάνω σε εκθέσεις που ήρθαν από διάφορες κομματικές οργανώσεις, αποφάσισε να καταγγείλει ανοικτά την ύποπτη και τυχοδιωκτική δράση του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα ή Μιζέρια).
Ο Βελουχιώτης και ύστερα από τη σύναψη της συμφωνίας της Βάρκιζας συνέχισε τη δράση του. Η δράση αυτή, που μονάχα την αντίδραση μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί της έδινε όπλα για να χτυπά το Κ.Κ.Ε., να παραβιάζει τη συμφωνία της Βάρκιζας και να δικαιολογεί τα εγκλήματά της, δεν επιτρέπει πια καμιά καθυστέρηση για την ανοικτή καταγγελία του Άρη Βελουχιώτη. Όπως είναι γνωστό, ο Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στον καιρό της δικτατορίας του Μεταξά είχε πιαστεί και είχε κάνει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του Κ.Κ.Ε.»


Το ερώτημα είναι κατά πόσο στην προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας που θα επιχειρήσουν οι σημερινοί ή οι μελλοντικοί Κνίτες, θα συμπεριλάβουν και αυτό το ντοκουμέντο. Γιατί έτσι θα συμβάλουν σε ένα πιό αληθινό, πιό αριστερό και πιό δημοκρατικό κόμμα, που η πολιτική, κοινωνική και ιστορική αλήθεια να συνταιριάζει με την πραγματικότητα των γεγονότων.

Το απόσπασμα από το Ριζοσπάστη του 1945 και το ερώτημα μου - που βάζω πιό πανω – είναι η δική μου συμμετοχή στην επέτειο και η οφειλόμενη απόδοση τιμής στη μνήμη των ΕΑΜίτων και ΕΛΑΣιτών που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα.

--------------------------

Εδώ ένα ενδιαφέρον κείμενο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
το οποίο διάβασα στο blog "Βαθύ Πράσινο"
ΕΑΜ: Η ΑΓΝΟΗΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

25 σχόλια:

  1. ΑΔερφε τους χτυπάς ενεση μέσα στο μεδούλι τους. Τώρα πήγες 3 ΚΛΙΚ - Αριστερά. Καλά ειπωμένα + γραμμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελειο σαν κειμενο...αλλα και σαν σκεψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα Στεφανε,σε αναδημοσιευω...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΕΑΜ Στέφανε όπως θα ξεχνάς πάλι ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ
    Εκλήθησαν τότε όλα τα κόμματα, αλλά - πέραν του ΚΚΕ - μόνον η Άνωση Λαϊκής Δημοκρατίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας υπέγραψαν το Ιδρυτικό του ΕΑΜ. τ' άλλα αστικά κόμματα απουσίασαν, από αυτό το εθνικό προσκλητήριο
    Το ΕΑΜ στέφανε ήταν το καθοδηγητικό ιδεολογικό και πολίτικο κομματικά του ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΕΛΑΝ
    και δεν νομίζω ότι θα ξέρεις να μας πεις πολλά ονόματα καθοδηγητών φιλελεύθερων και αστών δημοκρατών που θα φώναζαν για λαοκρατία και λαϊκή κυριαρχία.
    Για άλλη μια φορά ΓΚΕΜΠΕΛΙΖΕΙΣ .
    Ωπός βεβαία και σε όλα σου τα άρθρα.
    Μπερδεύεις την ίδρυση της εθνικής αντίστασης με τον εμφύλιο.
    Άλλα έτσι είναι η τακτική του κόμματος σου.
    Η εθνική αντίσταση κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ -ΚΚΕ σίγουρα αγκαλιάστηκε από όλους όσους ήταν πατριώτες και αυτό εκφραστικέ και στον ΕΛΑΣ.
    Με την πλειοψηφία να είνα κομμουνιστές
    Όλα αυτά βεβαία για όσους ήταν στην Ελλάδα
    Γιατί κάποιοι μεγάλη πατριώτες που αργότερα “τσουβάλιασαν του κομμουνιστές “ και οδήγησαν
    την Ελλάδα στον εμφύλιο και στην αγκαλιά των αγγλοαμερικανικό ως εκ δια μαγιάς ήταν απων
    οπως βεβαία και στην χούντα.
    Σήμερα όσο πότε άλλοτε υπάρχει η ανάγκη για την δημιουργία του ΕΑΜ 2
    Γιατί η χωρά ει ναι και πάλι υπό κατοχή και αυτη την φορά η οικογένεια έχει
    το ρόλο του ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ.
    Οι κομμουνιστές να είσαι σίγουρος ότι μελετάνε την ιστορία και δεν ξεχνούν οπως εσύ με πιάνου τα κόλπα φτάσαμε ως τον εμφύλιο.
    Σίγουρα το ΚΚΕ έκανε πολλά λάθη.
    Άλλα ήταν μια δύσκολη περίοδος που από την μια είχαι τον
    κομουνιστοφαγο Παπανδρέου και από την άλλη τούς δεξιούς
    Στα πλαίσια λοιπόν της νομιμότητας αποκήρυξε τον Αρη “συνθήκη της Βάρκιζας.
    Ωμός παραδέχτηκε το λάθος και τον αποκατέστησε
    Το ΚΚΕ Ωμός Στέφανε πρωτοστάτησε στην δημιουργία της εθνικής αντίστασης και πολέμησε τούς καταχτητές κάτι που δεν έκανε το δικό σου κόμμα .
    Αντίθετα ο παππούς δημιούργησε τον εμφύλιο και παράδωσε την χωρά στους Αγγλους
    ο μπαμπάς στους Αμερικάνους
    και εγγονός στις τράπεζες και τούς τοκογλύφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμος 28-9-10-3:06
    Αν έτσι το βλέπεις να μην στο χαλάσω.
    Για μένα δεν είναι ένεση στον μυελό για τιμωρία,
    παρά απλά η αλήθεια που μπορεί να φτάνει μέχρι και εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ανώνυμος 29-9-10-1:08

    Θα σου απαντήσω επί της ουσίας και χωρίς ίχνος ευθυμογραφικών λεκτικών σχημάτων.

    Καταρχάς δεν ξεχνάω τίποτα από το ιστορικό μερίδιο του Κόμματος, καθώς γράφω ευκρινέστατα ότι «…στην ίδρυση του ΕΑΜ … πρωτοστάτησε το τότε ΚΚΕ», συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί μου κάνεις παρατήρηση! Στις τάξεις του ΕΑΜ και βέβαια συμμετείχαν Δημοκράτες μη κομμουνιστές, και όταν μιλάω για φιλελεύθερους εννοώ τους κεντρώους της εποχής, οι οποίοι γράψανε στα παλιά τους τα παπούτσια τα τότε αστικά κόμματα, γιατί το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν ο πατριωτικός και απελευθερωτικός αγώνας. Αυτοί ήσαν και η πολύ μεγάλη πλειοψηφία μέσα στο ΕΑΜ. Το ΚΚΕ εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Μετώπου, άρα στελέχωσε με μέλη του τις καθοδηγητικές θέσεις μέσα στο ΕΑΜ, και έχοντας οργανωτική εμπειρία (και μάλιστα υπό συνθήκες παρανομίας) αποτέλεσε την ατμομηχανή του εγχειρήματος, μέσα από το οποίο κέρδισε νέα μέλη και οπαδούς.

    Λες ότι μπερδεύω «την ίδρυση της εθνικής αντίστασης με τον εμφύλιο» και ότι «Το ΚΚΕ … πρωτοστάτησε … στην δημιουργία της εθνικής αντίστασης και πολέμησε τούς καταχτητές κάτι που δεν έκανε το δικό σου κόμμα»!
    Για μεν το πρώτο απαντάω ότι ή σχέση είναι άμεση και στενή (σε χρόνο, γεγονότα και εξελίξεις), όσο δε για το δεύτερο σου γνωρίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε κάπου τριάντα χρόνια αργότερα…

    Το ότι το ΚΚΕ αναγνώρισε λάθη του παρελθόντος και κυρίως αποκατάστησε τον Άρη Βελουχιώτη είναι σημαντικό. Όμως δεν πρέπει να είναι ένα «συγνώμη» τακτοποιητικού χαρακτήρα, που το λέμε και μετά το καταχωνιάζουμε. Αντίθετα, πρέπει να λειτουργεί σαν φάρος ενάντια στον εσωκομματικό ολοκληρωτισμό, την έλλειψη πλουραλισμού και στην αυθεντία του κόμματος, πράγμα που πλήρωσε πολύς κόσμος.

    Στα περί των Παπανδρέου δεν απαντάω γιατί με απλοϊκότητες δεν γίνεται κριτική.
    Όσο για τον εναντίον μου χαρακτηρισμό ότι επιδίδομαι σε διαρκή γκεμπελισμό, θα πω μόνον τούτο: στο ΚΚΕ πρέπει να καταλάβετε ότι η εποχή της αγιοποίησης του "κόμματος" έχει παρέλθει.

    Οπότε να αναμένετε την κριτική… καθώς "οι απέναντί σας" δεν ζουν σε σοβιετικό καθεστώς, άρα μπορούν να μιλάνε (είναι ένα από τα προνόμια που δίνει η σκατοδημοκρατία μας)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τον Γ. Παπανδρέου, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τα εξής: Οταν απελευθερώθηκε η Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1944, στους δρόμους βρίσκονταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ που πολιτικά καθοδηγόνοντουσαν από ΚΚΕ.Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήρθε στην Ελλάδα έξι μέρες αργότερα, καθώς απουσίαζε στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν ο λαός έχυνε το αίμα του αυτός συμετείχε σε όργια πολιτικά και προσωπικά. Ταυτόχρονα, μαζί με τον Βρετανό Σκόμπι, τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και τα Τάγματα Ασφαλείας των Ράλληδων προχώρησαν στη σφαγή του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση.
    ΣΥΝΕΧΙΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ ΚΛΙΚΟΑΡΙΣΤΕΡΕ....
    Η 16η Φλεβάρη 1942,μέρα ίδρυσης του θρυλικού ΕΛΑΣ.Τότε κυκλοφόρησε η ιδρυτική διακήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ),του στρατού του (ΕΑΜ).
    Ομως, ο ΕΛΑΣ είχε προϊστορία. Αμέσως μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, με απόφαση της ηγεσίας του και της ηγεσίας του ΚΚΕ, συγκροτήθηκε στις αρχές Οκτώβρη του 1941 στην Αθήνα Στρατιωτικό Κέντρο Αντίστασης (ΣΚΑ), που ανέλαβε να μελετήσει τα προβλήματα της οργάνωσης και της διεξαγωγής της ένοπλης αντίστασης και να συντονίσει τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
    Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ, με διάγγελμα που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτώβρη του 1941 προσανατολίζει τον ελληνικό λαό στην ένοπλη πάλη και απευθύνεται ιδιαίτερα προς τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους έφεδρους πολεμιστές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πατριωτικό αγώνα.Στα τέλη Δεκέμβρη του 1941, με πυρήνα το ΣΚΑ, συγκροτήθηκε Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή (ΚΣΕ), που αποτελούσε το Ανώτατο Επιτελείο του αγώνα. Η ΚΣΕ καθοδηγούνταν από την ΚΕ του ΕΑΜ.
    Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη του 1942 συνήλθε η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οργάνωση του ανταρτοπόλεμου. Στην απόφαση της Ολομέλειας, διατυπώνονταν οι άμεσοι και απώτεροι σκοποί του αγώνα και γινόταν έκκληση στο λαό και τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στην πάλη για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
    Το Γενάρη του 1942, η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΕ του ΕΑΜ γνωστοποίησαν την απόφασή τους για τη δημιουργία στρατού της Αντίστασης, με την ονομασία Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.Η ΚΣΕ ανασυγκροτήθηκε, διευρύνθηκε και ονομάστηκε Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.
    Από το Δεκέμβρη του 1942 μέχρι το Μάη του 1943, που ιδρύθηκε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ,ο λαϊκός στρατός τριπλασίασε σχεδόν τις δυνάμεις του και ξεπέρασε τις 12.000 μόνιμους αντάρτες το 85% μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.
    Με την ίδρυση, στις 2 Μάη του 1943, του Γ.Σ. του ΕΛΑΣ, που το αποτελούσαν ο σ/χης Στέφανος Σαράφης,στρατιωτικός διοικητής, ο Αρης Βελουχιώτης(στέλεχος του ΚΚΕ),καπετάνιος και ο Ανδρέας Τζήμας,αντιπρόσωπος του ΕΑΜ, ο λαϊκός απελευθερωτικός στρατός απέκτησε κεντρική διοίκηση, που εξασφάλιζε ενιαία και συντονισμένη καθοδήγηση και διεύθυνση του ένοπλου αγώνα.
    Η ίδρυση της(ΠΕΕΑ) στις 10 Μάη 1944 επίσης έμπνευση και δημιούργημα του ΚΚΕ.
    Η Ελλάδα ολόκληρη μετατράπηκε σε πραγματικό μέτωπο και εδώ πάλι το ΚΚΕ πρωταγωνίστησε.
    Τον 9 του 1944 οι προϋποθέσεις για το πέρασμα των δυνάμεων της Αντίστασης σε γενική επίθεση για την απελευθέρωση της χώρας. Ο ΕΛΑΣ διέθετε σημαντικές δυνάμεις. Ο μόνιμος ΕΛΑΣ αριθμούσε 50.000 μαχητές και αξιωματικούς. Υπήρχαν, επίσης, 30.000 έφεδροι μαχητές του ΕΛΑΣ οργανωμένοι στρατιωτικά. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 1.500.000 ήταν τα μέλη του ΕΑΜ,από τα οποία 300.000 μέλη του ΚΚΕ,ενώ 400.000 ήταν τα μέλη της ΕΠΟΝ και άλλες 200.000 επιρροές του ΚΚΕ.
    Από δω και μπρος, ο ΕΛΑΣ καταδιώκει αμείλικτα τον εχθρό, που υποχωρεί και του καταφέρνει ισχυρά πλήγματα. Απελευθερώνει τη μια μετά την άλλη τις πόλεις και τις περιοχές της χώρας. Στις 12 Οκτώβρη 1944, απελευθερώθηκε η Αθήνα, και στις 30 Οκτώβρη η Θεσσαλονίκη.Στις 3 Νοέμβρη 1944, και οι τελευταίες δυνάμεις του εχθρού εγκαταλείπουν την ελληνική γη. Ο ΕΛΑΣ κατά την απελευθέρωση ξεπέρασε τις 130.000, από τις οποίες οι 80.000 στο μόνιμο ΕΛΑΣ.
    Ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Ελλάδα πριν αποβιβαστούν οι αγγλικές δυνάμεις του Σκόμπι(ΚΟΛΗΤΟς ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ), οι οποίες στην πραγματικότητα έρχονταν, όχι για να πολεμήσουν, αλλά για να αφοπλίσουν τον ΕΛΑΣ, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε με τα γεγονότα του Δεκέμβρη του '44 και όσα ακολούθησαν.
    ΣΥΝΕΧΙΖΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ
    Στις συζητήσεις της Βάρκιζας πήρε μέρος, ως παρατηρητής από την κυβερνητική πλευρά και ο καθηγητής Ι. Γεωργάκης, εκπρόσωπος του αντιβασιλιά - αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Ο Ι. Γεωργάκης, λοιπόν, όταν του τέθηκε το ερώτημα"πώς ξεπεράστηκε τελικά η κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων στο θέμα της αμνηστίας;" απάντησε:

    "ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Τελικά υποχώρησαν οι κομμουνιστές. Και υποχώρησαν όταν ο Ηλίας Τσιριμώκος πείστηκε από μένα την κρίσιμη εκείνη νύχτα να έρθει "από 'δω". Δηλαδή να υποστηρίξει τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της αμνηστίας. Και τον πήρα και κατεβήκαμε στην Αθήνα στις 2 το πρωί. Και τον πήγα στην αγγλική πρεσβεία, όπου ο Μακμίλαν του έδωσε το λόγο του ότι "αυτά που σας λέει ο κ. Γεωργάκης και αυτά που λέει η κυβέρνηση (Πλαστήρα) εμείς σας τα εγγυώμεθα". Και επιστρέψαμε πίσω με τον Τσιριμώκο, ο οποίος έδωσε μια εξήγηση περί της απουσίας του, ότι ήταν άρρωστη δήθεν η μητέρα του. Τότε πλέον ο μονολιθισμός της κομμουνιστικής παράταξης έσπασε. Και ειδοποίησα τους Αγγλους επισήμους και επισπεύσαμε τη μονογραφή της συμφωνίας, η οποία έγινε στις 5 η ώρα τα χαράματα". (Π. Βενάρδου, "η Συμφωνία της Βάρκιζας", σελ. 103).

    Περιττό, βέβαια, να πούμε, ότι ο Τσιριμώκος είπε, "για επίσκεψη στην άρρωστη μητέρα του", στους αντιπροσώπους ΚΚΕ - ΕΑΜ Γ. Σιάντο και Δ. Παρτσαλίδη! Οι Εγγλέζοι και η κυβερνητική αντιπροσωπεία σκηνοθέτησαν μαζί με τον Τσιριμώκο τη δικαιολογία, για να πάει ο Τσιριμώκος στον Μακμίλαν!

    Υπάρχουν, όμως, και άλλα γραπτά. Ο Φ. Οικονομίδης, όπως διαβάζουμε στο ίδιο βιβλίο του Π. Βενάρδου, υποστηρίζει, επικαλούμενος τον Μακμίλαν, "ότι ο Τσιριμώκος από την αρχή είχε περάσει "από 'δω", "έχοντας ιδιαίτερες επαφές με τον εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας Ντ. Μπάλφουρ και το στενό συνεργάτη του Δαμασκηνού, δικηγόρο Ι. Γεωργάκη" (σ.σ. Ο Μπάλφουρ ήταν επικεφαλής του κλιμακίου της Ιντέλιντζενς Σέρβις στην Αθήνα και είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την καλή κοινωνία των Αθηνών, ως... εφημέριος στο παρεκκλήσι του "Ευαγγελισμού" - ο περίφημος πατήρ Δημήτριος! - σελ. 59). Να υπογραμμιστεί επίσης, όπως υποστηρίζεται στο ίδιο βιβλίο, ότι ο Τσιριμώκος περιλήφθηκε στην αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, μετά από μια επαφή και "μια ικανοποιητική συνομιλία" με τον Δαμασκηνό, όπου του είπε ότι ο Σιάντος και ο Παρτσαλίδης "θα δημιουργήσουν προβλήματα" αν δε γίνει δεκτός ως μέλος της αριστερής αντιπροσωπείας και του έδωσε "οριστική υπόσχεση ότι θα αντιταχθεί στα κομμουνιστικά αιτήματα" (σελ. 60).

    ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙΣ ΤΙΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟ...
    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=853906&textCriteriaClause=%2B%CE%95%CE%91%CE%9C-%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%A3
    ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α Ο ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ανώνυμος 29-9-10-2:30, 2:31,2:34,2:37,2:41

    Ήμουνα πολύ σίγουρος ότι σε περίπτωση σχολιασμού από μέλος του ΚΚΕ το όλο χρονογράφημα θα μετακυλούσε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την περίοδο 1942 – 1949, όπου το «κόμμα» θα παρουσιαζόταν ως άγγελος και όλοι οι υπόλοιποι περίπου ως προδότες.

    Αγαπητέ Ανώνυμε (Γιάννη από τα Χανιά) μιλάς και κηρύττεις την αλήθεια της ιστορίας που παρασκεύασε το ΚΚΕ, παρακάμπτοντας την ουσία που έθεσα: ότι δηλαδή η ιστορική μνήμη και η απόδοση τιμής στους ΕΑΜίτες πρέπει να αποδίδεται με βάση την Αλήθεια και φυσικά να αποκομίζουμε τα αντίστοιχα θετικά μηνύματα για τις δύσκολές μέρες που περνάμε.

    Εσύ όχι μόνο δεν το κάνεις αυτό, αλλά προχωράς σε εξιστόρηση όλης της περιόδου, κάνοντας σκληρούς χαρακτηρισμούς προς κάθε τι μη κομματικό.

    Εγώ από τη μεριά μου θα σου δώσω – απλά – μια ακολουθία ημερομηνιών / γεγονότων και μία φωτοκόπια ενός εγγράφου…
    Αυτά θα είναι η απάντηση μου (όχι ότι περιμένω ουσιαστική αναθεώρηση των απόψεων σου)…

    - 9 Οκτωβρίου 1944: 4η Συνδιάσκεψη της Μόσχας. Στάλιν και Τσώρτσιλ συμφώνησαν να έχει η ΕΣΣΔ 90% επιρροή στην Ρουμανία και 75% στην Βουλγαρία, ενώ η Αγγλία να έχει 90% επιρροή στην Ελλάδα.
    - 12 Οκτωβρίου 1944: Οι Γερμανοί φεύγουν από την Αθήνα. Το ΚΚΕ υποδέχεται τους «συμμάχους».
    - Δεκέμβριος 1944: Συγκρούσεις βρετανών και ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας (σε δοκιμασία η συμφωνία των ποσοστών της Συνδιάσκεψης της Μόσχας)
    - 4 έως 11 Φεβρουαρίου 1945. Διάσκεψη της Γιάλτας. Οι «σύμμαχοι» (Άγγλοι, Αμερικάνοι και Ρώσοι) οριστικοποιούν τη συμφωνία των ποσοστών με το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής.
    ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ…
    - 12 Φεβρουαρίου 1945. Κυβέρνηση και ΚΚΕ υπογράφουν τη Συμφωνία της Βάρκιζας και ο ΕΛΑΣ παραδίδει τα όπλα.

    Και η φωτογραφία με τη «συμφωνία των ποσοστών» (percentage agreement)

    ΥΓ Χαιρετίσματα στον Edgar Alan Poe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Ανώνυμος 29-9-10-5:57
    Βρε βρε...
    Καλώς την ορχήστρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. SOU EXO PEI OTI SE OSFRIZOMAI. JAJAJAJAJA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Ανώνυμος 29-9-10-6:10
    Τέτοιο alert, ούτε η ΚΥΠ δεν πρέπει να έχει...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΙΩΡΓΟΣ

    Στέφανε απάντησε μια φορά και σταμάτα τους Γκεμπελισμους
    1)Λες ότι το ΚΚΕ εκμεταλλευτικέ της μάζες του ΕΑΜ ΕΛΑΣ..Ήταν περισσότεροι οι κομουνιστές
    στον ΕΑΜ ΕΛΑΣ ναι η όχι
    2)Λες ότι το ΚΚΕ έσυρε τούς ΕΑΜΙΤ ΕΛΑΣΙΤΕΣ στον εμφύλιο
    μαλών πρωτότυπη άποψη εκτός αν εξαιρέσουμε τα Δεκεμβριανά και το τι ακολούθησε μετά.
    3)Το κόμμα σου μπορεί να μην είχε ιδρυθεί τότε άλλα ο προπομπός αυτου υπήρχε πες μας λοιπόν για το ρόλο του Γ ΠΑΠΑΝΝΔΡΕΟΥ και το τι εννοούσε η φράση εγώ τσουβάλιασα τούς κομμουνιστές
    4 )Πες μας αν το ΚΚΕ έπρεπε να τηρήσει τη συμφωνία της Βάρκιζας η όχι
    5)Πες μας αν ο Στάλιν μπορούσε να βάλει την ΣΟΒ ΕΝ .σε πόλεμο με τούς συμμαχούσε βοηθώντας το ΚΚΕ
    6)Αν το ΚΚΕ έπρεπε να οδήγηση την Ελλάδα σε πολεμο καταλαμβάνοντας την εξουσία πριν έρθουν οι σύμμαχοι
    7)Αν το ΚΚΕ προκάλεσε για τον εμφύλιο.
    8)Αυτό είναι προαιρετικό πες μας για την δήλωση του Γιώργου ότι είναι υπερηφάνως που παππούς
    σήκωσε πρώτος την σημαία στην ελεύθερη Ελλάδα.
    (Μήπως εννοούσε στο πλοίο της επιστροφής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Ανώνυμος 30-9-10-12:53
    Με έχεις μπερδέψει με τα: “Ανώνυμος Γιώργος”, “Ανώνυμος Γιάννης” (από τα Χανιά), κοκ, και θα φταις εσύ και ο «άλλος σου ανώνυμος εαυτός» αν σου δώσω απάντηση που δεν θα σε ευχαριστεί. Και μα το Θεό δε γουστάρω να με ξεφωνίζεις Joseph Goebbels…
    Αντέ πάρε τώρα τις απαντήσεις σου, που με κατάντησες μαθητή σε σχολικό διαγωνισμό… (ή μπας και εξετάζομαι σε τεστ αριστερής καθαρότητας;)
    Πάμε λοιπόν…
    Νο.1 = Δεν είπα ότι το ΚΚΕ εκμεταλλεύτηκε τις μάζες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
    Είπα πολύ καθαρά ότι «Το ΚΚΕ εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Μετώπου, άρα στελέχωσε με μέλη του τις καθοδηγητικές θέσεις μέσα στο ΕΑΜ, και έχοντας οργανωτική εμπειρία (και μάλιστα υπό συνθήκες παρανομίας) αποτέλεσε την ατμομηχανή του εγχειρήματος, μέσα από το οποίο κέρδισε νέα μέλη και οπαδούς”. Όσο για τους κομμουνιστές, όντως δεν ήταν αριθμητικά η πλειοψηφία, γεγονός που δεν πρέπει να σε στενοχωράει…
    Νο.2 = Ε, δεν τους έσυρα εγώ στον εμφύλιο… κι όταν λέμε εμφύλιο εννοούμε την περίοδο από το 1946 (με την επίθεση στο Λιτόχωρο) έως το 1949. Παρόλα αυτά εμφυλιακού χαρακτήρα συγκρούσεις είχαμε και την περίοδο 1943-44 (εν μέσω γερμανικής κατοχής), όπου ο ΕΛΑΣ συγκρούστηκε κατά των δεξιών οργανώσεων του ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ.
    Νο. 3 = Μα τι ήθελες από τον Γεώργιο Παπανδρέου; Να σας στέλνει φιλάκια; Ένας Αστός Δημοκράτης ήταν και κατά συνέπεια, φίλος της δυτικού τύπου δημοκρατίας και εξ’ ορισμού αντίπαλος των κομμουνιστών. Εδώ ο σύντροφος «εν Αριστερά» Τάκης Λαζαρίδης έγραψε το “Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι” (μπορείς να το διαβάσεις τσάμπα στο www.scribd.com – θα σου κάνει καλό), κι εσύ στέκεσαι στον Γέρο της Δημοκρατίας;
    No.4 = Δεν με αφορά, αλλά σκέφτομαι ότι ίσως δεν έπρεπε να υπογράψει μια τέτοια Συνθήκη, που ολοφάνερα προδίκαζε την εφαρμογή της «λευκής τρομοκρατίας» από τη Δεξιά. Αν εσύ προσωπικά θεωρείς ότι το «κόμμα» σωστά πρέσβευε την τήρηση της Συμφωνίας της Βάρκιζας, τότε έχετε μεγάλο πρόβλημα με τον Άρη Βελουχιώτη… (με εννοείς, φαντάζομαι)
    Νο.5 = Περί Στάλιν, ΕΣΣΔ και πολέμου κατά των «συμμάχων», να ερωτηθεί η συντρόφισσα Αλέκα.
    Νο.6 = Το παιχνίδι ήταν πουλημένο φίλε μου. Ακόμη και αν το ΚΚΕ καταλάμβανε την εξουσία, μέσα από τετελεσμένα γεγονότα, κοίτα βόρια προς Βουλγαρία, Ρουμανία, κλπ, και θα καταλάβεις τι θα γινότανε στη συνέχεια.
    Νο.7 = Το ΚΚΕ ασφαλώς και έχει μερίδιο ευθύνης στο ξέσπασμα του εμφύλιο. Για το ακριβές ύψος του ποσοστού του μόνον δεν είμαι σίγουρος…
    Νο.8 = Έχω δει μια φωτογραφία του γέρο-Παπανδρέου με ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, αλλά δεν έμοιαζε με αυτή των Γλέζου – Σάντα. Σαν πιο επίσημη και καθεστωτική την είχα «κόψει»…
    Τελειώσαμε εδώ…
    Ελπίζω να μη με τσεκουρώσεις στην βαθμολογία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για σου Στέφανε είμαι ο Γιώργος και δεν είμαι ο Γιάννης. Aν κι εγώ κατάγομαι από τα Χανιά. Θα το καταλαβαίνει αλώστε και από το ύφος μου άλλα και από την ορθογραφία μου .
    Μην ψάχνεις λοιπόν για φαντάσματα και μην κρίνεις από τις πρακτικότερη του κώματος σου.
    Με το προεδρικό και μη ΠΑΣΟΚ.
    Με το κάλο και κακό ΠΑΣΟΚ.
    Με το εκσυχρονιστικό και μη
    και εσχάτως με το μνημονικού και μη.
    άλλος εγώ και άλλος ο Γιαννης
    1)
    Σήμερα τις μνήμες και την επέτειο προσπαθεί να τις μονοπωλήσει το ΚΚΕ, του οποίου η τότε ηγεσία έσυρε τους Eαμίτες και τους Ελασιτεσ, δηλαδή την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στον όλεθρο της δεξιάς τρομοκρατίας και των εγκλημάτων (με την «Βάρκιζα») και στον εμφύλιο (με τον Δεύτερο Γύρο).
    Μάλλον θα γραφεις κάτι άλλο.
    Όσο για τούς αριθμούς στους έδωσε ο Γιάννης που δεν είμαι εγώ
    2) α)Σίγουρα όχι εσύ άλλα ένας άλλος ένας αστός πολιτικός μαζί με τούς Αγγλους και βεβαια τούς Δεξιούς β) μέχρι το Λιτόχωρο μήπως έχουν συμβεί κάποια γεγονότα?η και εσυ μελετούσες τότε?
    3) Άπλα ήθελα τη γνώμη σου για τον γερο της δημοκρατίας Εμείς ηττηθήκαμε ευτυχώς ωμός δεν ξεπουληθήκαμε.
    4)Και εγω θα μπωρουσα να σου γραψω την προσωπικη μου απωψη αλλα δεν νομιζω οτι εχει κάποια σημασία ο ΑΡΗΣ είχε δίκιο τελικά
    «Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δε θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν. Με την πέτρα προσκέφαλο, την ψείρα συντροφιά, την κάπα σκέπασμα δε θα με ιδούνε ζωντανό στα χέρια τους. Αυτό θέλω να το θυμάστε αν κανένας σας ζήσει.
    Άλλα αυτό προσπάθησε μάταια τελικά να αποφύγει το ΚΚΕ.
    5)Δεν απαντάς και στο ξαναλέω Γκεμπελιζεισς δεν σε λέω Γκέμπελς άλλα τι πρόβλημα έχεις εδώ κάνατε μεταγραφή τον Καρατζαφέρη.
    6)Τετελεσμένα γεγονότα δεν υπάρχουν στην ιστορία και κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος όσο ματαίως και αν είναι βεβαία εσύ είσαι θιασώτης του αποτελέσματος. Πάντως όλοι αυτοί οι λαοί που επικαλείσαι αναπολούν το χαμένο τούς παρελθόν διάβασε και κανένα τελευταίο γκάλοπ.
    7)Ασφαλώς και έχει μερίδιο το ΚΚΕ . Χει ωμός το μικρότερο. Το ΚΚΕ συρθηκε στον εμφυλιο δεν τον προκάλεσε. Αν θες εσύ όμως που είσαι και αριστερός πες μας το ποσοστό ευθύνης του
    8)Δεν μας γραφείς και την ημερομηνία που είχε η φωτογραφία.(Άργησε μια βδομάδα για πρώτος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Ο Γιάννης είμαι εγώ και δεν είμαι ο Γιώργος.
    Επειδή συνεχίζεις να διαστερβλώνεις την ιστορία, να σου θυμίσω κάποια πράγματα που δεν τα γνωσρίζεις:
    1)Ότι ουδέποτε η ΕΣΣΔ πήρε στα σοβαρά κανένα χαρτάκι το οποίο δεν έγινε στη Μόσχα αλλά στη Γιάλτα το Φλεβάρη του 1945, φτάνει να διαβάσεις τα απομνημονευματα του Τσώρτισλ...
    2)Τα δεκεμβριανά έγιναν το 1944
    3)Στη διάσκεψη της Μόσχας συζητήθηκε από τα επίσημα ντοκουμέντα η πορεία του αντιφασιτικού μετώπου και πως θα ανασυγκρωτηθεί η Γεμανία μεταπολεμικά.
    4)Στην διασκεψη της Γιάλτας οριστικοποιήθηκε αυτή) συμφωνία.
    5)Γραμματέας του ΚΚΕ μέχρι τα τέλη του 1945 ήταν ο Σιάντος και όχι ο Ζαχαριάδης που μας λες.
    6)Αν κάποιος πρέπει να λογοδοτεί είναι ο Τσιριμώκος που στην συμφωνία της Βάρκιζας έκανα τα δικά του.
    7)Ο Γεώργιος Παπανδρέου απο που και ως που σήκωσε πρώτος την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη;
    Αυτό το έκανε ο ΕΛΑΣ στη μάχη της Αθήνας....
    Θα μπορούσα να σου αναρτήσω χιλιάδες σεντόνια αλλά είναι και μάταιο και αδιάφορο, εξάλλου με συνειδητούς ΠΑΣΟΚΟΥΣ και βαθειά αντικομμουνιστές όχι μόνο δεν πρόκειτε να κάνουμε το λάθος να συνεργαστούμε όπως το 1981 και στο αντιφασιστικό μέτωπο με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όπως του Τσιριμώκου, αλλά θα μας βρίσκετε μπροστά σας σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική που προβάλετε.
    Α και κάτι άλλο, διάβασε τα απομνημονεύματα του Τσώρτισλ, για δεις το ρόλο του Γέωργιου Παπανδρέου και ποιος έσυρε τη χώρα στον εμφύλιο....

    Ο Γιάννης από τη σφυγγοφωλιά του ΠΑΣΟΚ τα ΧΑΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Α όσο για την φώτο που παραθέτεις δεν είναι η πραγματική το χαρτάκι γράφτηκε με μολίβι και πετάχτηκε ως αδιάφορο από τους Σοβιετικούς, δεν υπάρχει σε κανένα από τα πρακτικά και αυτός που έβαλε τα ιστορικά στοιχεία και γράφει 1944 είναι μέγας παραχαράκτης........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το ΕΑΜ αντιστάθηκε στους Γερμανούς, ο ΓΑΠ όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

    http://www.youtube.com/watch?v=8ahVghkW5WI

    ΑπάντησηΔιαγραφή