E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Προειδοποίηση κινδύνου!

Ειναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Είναι όμως το ίδιο σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να "περάσει" την αναγκαιότητα των μέτρων και στην κοινωνία. Αυτό είναι άκρως σοβαρό και εγκυμονεί κατανοητούς πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους. Σχεδόν προφητική η ..."Παλίρροια" του Μίμη Ανδρουλάκη, από το νέο βιβλίο του Ε, ΠΡΟΕΔΡΕ!

"Το Ε, Πρόεδρε! Για ορισμένες χώρες και ηγεσίες μπορεί να είναι και μια προειδοποίηση κινδύνου. Κόψε, «Πρόεδρε», το φυτίλι πριν φτάσει η σπίθα στο δυναμίτη. Εμπόδισε με κάθε τρόπο να συμβεί το χειρότερο. Και αν δεν καταφέρεις να το αποτρέψεις, μπορείς να μετατρέψεις ακόμα και τη χρεοκοπία, ακόμα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε «δημιουργική καταστροφή», σε εθνική αναγέννηση και δημοκρατική ανατροπή και να καταφέρεις να γίνει, επιτέλους, ότι δεν έγινε στους καλούς καιρούς.
Κανείς σοβαρός άνθρωπος, «Πρόεδρε», δε θα ζητήσει από εσένα σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου να επινοήσεις εκ του μηδενός το πνεύμα των καιρών στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια. Ούτε ο Λένιν, ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Ντε Γκολ ούτε ο Βενιζέλος και ο Κεμάλ ούτε η Θάτσερ και ο Ρίγκαν ούτε ο Μιτεράν και ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησαν τις ανάγκες, τα ρεύματα, τις τάσεις της εποχής τους. Άγγιξαν όμως με το αυτί τους τη «γη» για να ακούσουν έγκαιρα, τις ερμήνευσαν, τις εξέφρασαν, τις χαλιναγώγησαν και συγχρόνισαν το εσωτερικό τους ρολόι με το ρολόι των καιρών.
Στο Ε, Πρόεδρε! ο νέος ηγέτης θα ακούσει τον Μαρξ να του υπενθυμίζει ότι «οι άνθρωποι δημιουργούν τη ζωή τους, όμως δεν την φτιάχνουν υπό συνθήκες που έχουν επιλέξει, αλλά υπό συνθήκες που έχουν βρει, έχουν κληρονομήσει και έχουν αποκτήσει από το παρελθόν».
Και θα μυηθεί από τον Σαίξπηρ στην παλίρροια των ανθρώπινων και πολιτικών πραγμάτων. Πρόεδρε, άκου τη φωνή του Βρούτου από τον Ιούλιο Καίσαρα:

Είναι παλίρροια τα πράγματα τα’ ανθρώπινα
Αν πιαστούν στην πλημμυρίδα, τα πάει στην επιτυχία
Αν τους ξεφύγει, το ταξίδι όλο της ζωής τους
Περιορίζεται σε ρηχά και αθλιότητες
Σε τέτοια θάλασσα φουσκωμένη πλέουμε τώρα εμείς
Και πρέπει να πάρουμε το ρέμα όταν μας είναι βολικό
Αλλιώς χάνουμε ότι ριψοκινδυνεύσαμε


Με την παλίρροια θα τα βγάλεις πέρα. Μην την φοβηθείς. Ή καλύτερα, να φοβάσαι εύλογα, όταν οι πολλοί βρίσκονται σε ευφορία και άφοβα τρέχουν σαν κοπάδι στην ίδια κατεύθυνση, και να είσαι άφοβος και τολμηρός, όταν οι πολλοί τρέμουν από φόβο και πανικόβλητοι το βάζουν στα πόδια στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου