Τον "σάπισε στο ξύλο" ο Παπακωνσταντίνου.
Ο λόγος για τον Αντωνάκη το Σαμαρά που έπεσε στο καναβάτσο με knock-down...
Ε, του χρειαζότανε!
Ενώ ο Καραμανλής δεν πάτησε στο Κοινοβούλιο, κατά την "προ Ημερησίας" συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ, ο Σαμαράς τόλμησε να ανέβει στο βήμα και όχι μόνο να κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και να καλύψει πλήρως τα έργα και τις ημέρες του Καταλληλότερου: αυτού δηλαδή που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική καταστροφή της!!!
Στα όσα είπε, την απάντηση πήρε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.
Απολαύστε την...
"Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι η πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση που ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει τόσο μεγάλη σημασία. Είναι η πρώτη φορά που το περιθώριο αποτυχίας στους στόχους που έχουμε θέσει με αυτό το Πρόγραμμα είναι μηδενικό.
Είναι μηδενικό, γιατί βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς αυστηρής επιτήρησης και όποια πιθανή αποτυχία σημαίνει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα. Είναι μηδενικό, γιατί, για πρώτη φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσο έντονη και βαθειά κρίση αξιοπιστίας, που μεταφράζεται σε εξοντωτικές συνθήκες δανεισμού. Και γιατί το χρωστάμε στους πολίτες που, σήμερα, τους ζητάμε να προσπαθήσουν, όσο δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν.
Άκουσα με μεγάλη προσοχή την αγόρευση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ., του κ. Τσίπρα. Καταρχάς, να παρατηρήσω ότι η ομιλία του άργησε τουλάχιστον έξι μήνες. Έδωσε «συγχωροχάρτι» στη Νέα Δημοκρατία. Χρεώνει την ύφεση του 2009 στη σημερινή Κυβέρνηση. Χρεώνει για την ύφεση του 2009, τα μέτρα του Μαρτίου του 2010. Τον άκουσα να αναφέρεται στο δίλημμα ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση. Υπάρχει κάποιος σ’ αυτήν την Αίθουσα που, όταν του τεθεί αυτό το δίλημμα, θα επιλέξει την ύφεση;
Αλλά, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, όταν δεν μπορείς να επιβιώσεις. Για να έχουμε ανάπτυξη, πρέπει πρώτα να μπορούμε να δανειστούμε και να επιβιώσουμε. Ανάπτυξη με έλλειμμα 30 δισ. ευρώ, χρέος 300 δισ. ευρώ και την ανάγκη να δανειστείς πάνω από 50 δισ. ευρώ στις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί να υπάρξει.
Κάποιοι, λοιπόν, σ’ αυτήν την Αίθουσα μπορεί να επιλέγουν να «χώνουν βαθιά το κεφάλι τους μέσα στην άμμο». Εμείς δεν θα το κάνουμε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτό
το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης συντάχθηκε από μία εξαιρετικά κακή αφετηρία, από ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, από λάθη, παραλείψεις και από ανεύθυνες επιλογές, ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, που χτίστηκε πάνω σε πέντε προηγούμενα Προγράμματα που όλα απέτυχαν -όχι ένα, όχι δύο, όλα τα προηγούμενα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας απέτυχαν- και πάνω σε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που κάποιοι επέλεξαν στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις 2 Οκτωβρίου, να κρύψουν.
Η αφετηρία μας θα ήταν πολύ καλύτερη και η ζωή των Ελλήνων θα ήταν πολύ καλύτερη και δεν θα χρειαζόταν, σήμερα, να τους καλούμε να κάνουν αυτές τις μεγάλες προσπάθειες για τη χώρα τους, αν, πριν από έξι μήνες, τα σημερινά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ως Υπουργοί και στελέχη της Κυβέρνησης, επεδείκνυαν τον ίδιο ζήλο στο να κάνουν υποδείξεις. Αν ο Προϋπολογισμός που παραδόθηκε στη σημερινή Κυβέρνηση, για να διαχειριστεί, πριν από λιγότερο από έξι μήνες, δεν είχε έλλειμμα 30 δισ. ευρώ, αν το κράτος που παρέδωσαν στους Έλληνες -που τους εμπιστεύθηκαν δύο φορές- δεν χρειαζόταν να δαπανά τα διπλάσια από αυτά που εισπράττει.
Η αφετηρία μας θα ήταν πολύ καλύτερη και η ζωή των Ελλήνων θα ήταν πολύ καλύτερη, αν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε πέντε χρόνια δεν είχατε διορίσει περίπου 100 χιλ. άτομα στο Δημόσιο και αν δεν είχατε βάλει τουλάχιστον άλλους τόσους από κάθε «τρύπα» που μόνοι σας ανοίξατε. Αν το 2009, που «παγώσατε» τους μισθούς, δεν είχατε διορίσει περίπου 30 χιλ. άτομα -20 χιλ. μόνιμους υπαλλήλους, όταν συνταξιοδοτήθηκαν 10 χιλ. και άλλους 10 χιλ. μη μόνιμους- και αν δεν φροντίζατε, μέχρι την τελευταία ημέρα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, να «τακτοποιείτε» με διορισμούς. Αν από το 2004, δεν είχατε αυξήσει τις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, δηλαδή, τις δαπάνες που δεν αφορούν τόκους και χρεολύσια κατά περίπου 20 δισ. ευρώ και τις συνολικές δαπάνες κατά περίπου 30 δισ. ευρώ. Αν δεν είχατε φροντίσει να κάνετε φορολογικά «δώρα» στους έχοντες και αν είχατε φροντίσει να βρείτε πόρους, για να χρηματοδοτήσετε αυτές τις δαπάνες. Γιατί τα έσοδα την ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόλις 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ζωή των Ελλήνων θα ήταν πολύ καλύτερη, αν είχατε φροντίσει να δημιουργήσετε ανάπτυξη, για την οποία μιλάτε σήμερα, να πατήσετε πάνω στους ρυθμούς 4% και 5% που παραλάβατε και να πάτε τη χώρα μπροστά και όχι να την παραδίδετε με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2%, τον οποίο μάλιστα, έχετε και το πολιτικό θράσος να επιχειρείτε να χρεώσετε σε εμάς, το γεγονός δηλαδή ότι, το 2009, η ανάπτυξη ήταν -2%.
Και τελικά, κανένας πολίτης δεν θα χρειαζόταν να πονέσει, όπως πολλοί πονάνε σήμερα, δεν θα χρειαζόταν να ζητηθούν τέτοιες θυσίες, αν τουλάχιστον είχατε το στοιχειώδες θάρρος να τα παραδεχθείτε όλα αυτά και να πείτε την αλήθεια, την αλήθεια που, σήμερα, για άλλη μια φορά, αρνείστε.
Για άλλη μια φορά,
ακούσαμε τον κ. Σαμαρά να λέει «θέλω να βάλω πλάτη». Ακούσαμε τον κ. Σαμαρά να λέει «θέλω να αποφύγω τη δημόσια σύγκρουση».
Δεν ακούσαμε ούτε λέξη για τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς μας ξαναείπε αυτά που έχει πει πολλές φορές, ότι το έλλειμμα δεν είναι 12,7% είναι κοντά στο 9%.Με αυτά που λέει, διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κ. Μπαρόζο που συνάντησε προχθές, με το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Eurogroup, με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την Ανεξάρτητη Επιτροπή, την οποία εμείς συστήσαμε.
Διαφωνεί με όλους αυτούς η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς, γιατί όλοι αυτοί λένε ότι το έλλειμμα ήταν αυτό, το οποίο εμείς αποκαλύψαμε, μετά τις εκλογές.Μας λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε προετοιμάσει τη μείωση του ελλείμματος. Πώς ακριβώς την είχε προετοιμάσει;
Με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους; Μας λέτε ότι με το ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, «ξεχείλωσε» το έλλειμμα. Απλά μαθηματικά. Στο εννιάμηνο, είχατε μαζέψει 35 δισ. ευρώ έσοδα. Ο στόχος που εσείς είχατε βάλει για το χρόνο ήταν 60 δισ. ευρώ. Εξήντα δισ. μείον 35 δισ. σημαίνει ότι έλειπαν 25 δισ. ευρώ. Μαζέψαμε 13 δισ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα 12 δισ. ευρώ, οι ημιυπαίθριοι ήταν 1 δισ. ευρώ. Άρα,
το έλλειμμα «ξεχείλωσε», επειδή διαλύθηκαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, επειδή εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες.Μιλάτε για τις συνθήκες δανεισμού της χώρας σήμερα. Έχετε επιλεκτική μνήμη.
Πέρυσι το Γενάρη η χώρα δανειζόταν με spreads στις 325 μονάδες βάσης, όταν δεν είχε αποκαλυφθεί το μέγεθος του ελλείμματος και όταν, βεβαίως, η χώρα δεν είχε υποστεί την πιστοληπτική υποβάθμιση. Άρα, για ποιες συνθήκες δανεισμού μας μιλάτε σήμερα; Τα απέκρυψε αυτά ο κ. Σαμαράς.
Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τεράστια ελλείμματα, τα οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, το έλλειμμα αξιοπιστίας με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής. Κυρίως, επιχειρούμε να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τέσσερις μονάδες μέσα σε ένα χρόνο - κάτι πρωτοφανές στην Ευρωπαϊκή Ένωση - από το 12,7% στο 8,7%. Και την ίδια στιγμή, με τον προϋπολογισμό μας, προσπαθούμε να αυξήσουμε τις δαπάνες για την παιδεία, για την υγεία, για την ανάπτυξη, για τις δημόσιες επενδύσεις.
Και σ’ αυτήν την προσπάθεια, ζητάμε να συνεισφέρουν όλοι, ο καθένας από τη θέση του και με τις δικές του δυνάμεις. Και γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές του προϋπολογισμού, και από τα έσοδα και από τις δαπάνες.
Από την πλευρά των εσόδων, καταρχάς ζητήσαμε την άμεση στήριξη από τους έχοντες. Η πρώτη μας νομοθετική πράξη -και τα έσοδα ήδη έχουν αρχίσει και εισρέουν στα κρατικά ταμεία- ήταν να ζητήσουμε μία έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και αυτό μας έχει επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε το Επίδομα Αλληλεγγύης, το οποίο βεβαίως και θα δοθεί, αντίθετα με αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς. Και βέβαια, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρούμε να βάλουμε μία τάξη και να επαναφέρουμε τη φορολογική δικαιοσύνη.
Εδώ, θέλω να απευθύνω μερικά ερωτήματα.
Πού ακριβώς βρίσκεται η ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν πρωτοστατεί στο να στηρίζει τις προσπάθειες συγκεκριμένων, συμπαθών κατά τα άλλα, επαγγελματικών ομάδων, να εξαιρεθούν και να μη φορολογηθούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες; Πού ακριβώς είναι η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.
Κι επειδή αναφερθήκατε σε αρθρογράφους σε εφημερίδες, θα αναφερθώ και εγώ σε ένα άρθρο σε μία κυριακάτικη εφημερίδα.
Τη στιγμή που η Κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει όλους του Έλληνες πολίτες να ζητούν απόδειξη και όλα τα καταστήματα να κόβουν απόδειξη, πού είναι η ευθύνη των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και των Βουλευτών της, όταν πηγαίνουν σε γεύμα στελεχών και όταν τους έρχεται ο λογαριασμός και τους ρωτάνε «απόδειξη ή τιμολόγιο», λένε «κόψε 200 ευρώ και δώστο έτσι»;Αυτή είναι η ευθύνη σας; Έτσι αντιλαμβάνεστε την ευθύνη σας απέναντι στους Έλληνες πολίτες; Αν δεν είναι αλήθεια, παρακαλώ πολύ να κάνετε μήνυση στην εφημερίδα, η οποία σας το καταλογίζει και έχει και τη φωτοτυπία της απόδειξης. Για να ξέρουμε ποιος ακριβώς έχει την ευθύνη σ’ αυτή την Αίθουσα και ποιος λέει μεγάλα λόγια.
Και παρακαλώ πάρα πολύ, η λέξη «ακρότητες», περί φορολογίας, αποζημιώσεων απόλυσης, απ’ αυτήν την Αίθουσα να χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη περίσκεψη. Αυτή η Κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία για την αποζημίωση των απολύσεων, αυξάνοντας το αφορολόγητο όριο από 20 χιλ. σε 30 χιλ. ευρώ. Και
δεν θα απολογηθούμε, γιατί θέλουμε να φορολογήσουμε κανονικά τις αποζημιώσεις των 150 χιλ. και 200 χιλ. ευρώ, που παίρνουν τα μεγαλοστελέχη στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Εσείς να μας εξηγήσετε, γιατί αυτούς θέλετε να τους φορολογήσετε λιγότερο. Και ναι, μέσα σε συνθήκες κρίσης, μπορούμε να δούμε και περαιτέρω βελτίωση γι’ αυτούς που έχουν πραγματικά, χαμηλή αποζημίωση απόλυσης.
Απ’ την πλευρά των δαπανών, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια. Τα κονδύλια του προϋπολογισμού απελευθερώνονται σε μηνιαία βάση και για την πλειοψηφία των κωδικών χορηγείται μόλις το 90%, ώστε να υπάρχει κατά τη διάρκεια του έτους επανεξέταση και έλεγχος των δαπανών. Όλα τα Υπουργεία, έχουν συντάξει μηνιαίους προϋπολογισμούς, καταγράφουν δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν, προχωρούν σε τριετείς προϋπολογισμούς. Συμμαζεύουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει το αρμόδιο Υπουργείο. Περιορίσαμε τις προσλήψεις σε απολύτως απαραίτητες και ναι, δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε και σε μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα.
Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε απόλυτη επίγνωση της δυσκολίας που αυτό δημιουργεί. Καμία κυβέρνηση και σίγουρα κανένας Υπουργός Οικονομικών δεν θα ήθελε να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση και να έχει ανακοινώσει μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Ήταν, όμως, ανάγκη να γίνει, για να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η προσπάθεια να συμμαζευτούν τα ελλείμματα στη χώρα μας, για να πειστούν όλοι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα, για να αγοράσουμε το χρόνο, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, για να συμμαζέψουμε το σπίτι μας.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα, ότι αυτή η προσπάθεια, ήδη, αποδίδει. Στο τέλος του πρώτου διμήνου του 2009, το έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν 4 δισ. ευρώ.
Στο τέλος του πρώτου διμήνου του 2010, το έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν 1 δισ. ευρώ, 77% μειωμένο. Αυτό στο γεγονός ότι ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια, μία προσπάθεια στην οποία όλοι συμμετέχουν, την οποία στηρίζουν όλοι οι πολίτες και μία προσπάθεια που ήδη αποδίδει.
Ευχαριστώ πολύ".
(ΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ;
ΤΟΝ ΣΑΚΑΤΕΨΕΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ)!