E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Η σιγή των ιχθύων

"...Μιά στον Αμβρακικό και μιά στην Αχαϊα, οι περίφημες ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια ξερνάνε πτώματα. Αυτήν τη φορά ξέρασε τόνους νεκρά ψάρια στις ακτές ενός σπάνιου οικοσυστήματος: στον Μαλιακό.



"Σατονέλα λέγεται ο ένοχος! ΄Ένα τοξικό φύκι που κάθισε στα βράγχια των ψαριών και τα έπνιξε. Για το πώς και το γιατί δημιουργήθηκε, ούτε κουβέντα! Για την ανθρωπογενή ρύπανση και τον ευτροφισμό που αυτή προκαλεί στα θαλάσσια οικοσυστήματα -όπως κατά καιρούς φωνάζουν περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι, χημικοί- ούτε ψίθυρος! Για τη στρεβλή ανάπτυξη που μετέτρεψε ένα σπάνιο οικοσύστημα σε τεράστιο υδάτινο σκουπιδοτενεκέ, σιγή ιχθύος"...



"Είναι καιρός πια να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Σ' αυτό το έγκλημα που συντελείται εδώ, υπάρχουν αυτουργοί: βιομηχανίες, βιοτεχνίες και ελαιοτριβεία που ρίχνουν τοξικά απόβλητα στη θάλασσα, ξενοδοχεία που ρίχνουν λύματα. Χωματερές στον Σπερχείο. Τόνοι νιτρικών λιπασμάτων"



Ο πατέρας σφίγγει στην αγκαλιά του την κορούλα του, με φόντο το Μαλιακό... "Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματά τους" λέει..."Με ενδιαφέρει τι κόσμο θα αφήσω σ'αυτήν εδώ την πιτσιρίκα"

Υπουργε ΠΕΧΩΔΕ ακούς;
Απάντηση καμία...
Ο κ. Σουφλιάς είναι απελπιστικά βαρύκοος για να ακούσει και πολύ απασχολημένος (με την επανεκλογή του κόμματός του) για να ασχοληθεί!

...............

Πηγή: Έψιλον (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία), 6/9/09
Αποσπάσματα κειμένου της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Κείμενο επίλογου: Στέφανος
Φωτογράφηση: Σταύρος Καλαφάτης

Links: ΠΕΧΩΔΕ, Κίνηση Πολιτών Μαλιακός SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου