Διαβάζω στο εξαιρετικό blog του endea neos
Η συμβολική υποψηφιότητα Κριαρά, είναι ίσως το πιο ηχηρό γεγονός αυτής της προεκλογικής περιόδου...
Δεν ξέρω πόσοι και πόσες γνωρίζουν σήμερα το μέγεθος αυτού του γέροντα, αυτού του ανθρώπου…
Γεννήθηκε τo 1906 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διδακτορικό του δίπλωμα, από το ίδιο Πανεπιστήμιο, το πήρε το 1938, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο και στο Παρίσι. Από το 1930 έως το 1950 εργάστηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1950. Δίδαξε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία, εκτάκτως μεσαιωνική ελληνική ιστορία και νεοελληνική φιλολογία, μέχρι το 1968, όταν απολύθηκε μετά από απόφαση της χούντας.
Η συγγραφική του δραστηριότητα καλύπτει ευρύ πεδίο της φιλολογικής επιστήμης. Το σημαντικότερο έργο του, έργο ζωής, είναι το Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας, από το1100 μέχρι το 1669. Υπό την άμεση καθοδήγηση και εποπτεία του καθηγητή Κριαρά εκδόθηκαν συνολικά 14 τόμοι. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει από το 1997 την επεξεργασία του αρχείου Κριαρά και έχει εκδώσει τον 15ο και 16ο τόμο του Λεξικού, καθώς και δίτομη επιτομή των 14 τόμων. Στο λεξικογραφικό χώρο ανήκει και η σύνταξη από τον Κριαρά του Λεξικού της σύγχρονης ελληνικής δημοτικής γλώσσας το 1995.
«Η αρχή είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ. Ένας λαός προάγεται όταν έχει προηγμένη παιδεία. Αν όμως οι ανάξιοι επιπλέουν σ΄ όλους τους τομείς και κυρίως σ΄ αυτούς της πολιτικής... Πρέπει να υπερνικήσουμε την τάση αυτή. Το αποτέλεσμα είναι η δυσπιστία όλων...», έλεγε στη Β. Χαρισοπούλου στα «ΝΕΑ», πριν λίγους μήνες.
Όταν οι περισσότεροι και οι περισσότερες θα μιλούν για τις άλλες 11 υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ή για το Σουφλιά και το Σιούφα… εμείς, ας μιλάμε για τη ζωή, για το ύφος, για το ήθος, για το έργο του Εμμανουήλ Κριαρά, καθώς επίσης και για την ηλικία στην οποία αποφάσισε να στρατευτεί συμβολικά, πολιτικά…
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου