Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009
Επέστρεψα για την Ελλάδα
Ύστερα από 20 χρόνια καριέρας, η κ. Έλενα Παναρίτη επιστρέφει στην Ελλάδα σαν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση για το πρωτότυπο έργο της στον τομέα των «θεσμικών οικονομικών» και με δουλειά σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Έχει ειδικευτεί στα οικονομικά που επικεντρώνονται στους θεσμούς, έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Insead, στο Wharton School και στο Johns Hopkins University (Τμήμα Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών). Έχει εργαστεί στη Διεθνή Τράπεζα, πρωτοστατώντας σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία βραβεύτηκε. Τελευταία ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Έχει γράψει βιβλία, όπως το «Ρrosperity Unbound» (το περιμένουμε από τις εκδόσεις Λιβάνη με τον τίτλο «Απεριόριστη Ευημερία») και προκαλέσε τον θαυμασμό του Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος στη συνέχεια προλόγίσε το βιβλίο της «Ρrosperity Unbound», που αναφέραμε πιο πάνω.
Στις 25/9/09 η Έλενα Παναρίτη έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα ΝΕΑ, την οποία και παραθέτουμε...
Επιστρέψατε για την πολιτική;
Δεν επέστρεψα για την πολιτική αλλά για την Ελλάδα. Έπειτα από χρόνια συνεισφοράς μου για την ανάπτυξη άλλων χωρών πιστεύω ότι κανείς, ούτε εγώ, δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να συμβάλει στον τόπο του ειδικά σε τέτοια κρίσιμη στιγμή.
Με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε στην Ελλάδα;
Με τη βελτίωση της εικόνας της χώρας.
Πώς σας έπεισε ο Γιώργος Παπανδρέου;
Μου ζήτησε να προσφέρω για τη χώρα μας. Με εντυπωσίασαν η οραματικότητά του, ο ρεαλισμός του, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα σημερινά προβλήματα και κυρίως με έπεισαν η ειλικρίνεια και η απλότητα με την οποία μου μίλησε.
Ποια είναι τα προβλήματα με την ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα;
Η ελλιπής εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου, τα αυθαίρετα, οι καταπατήσεις, η απουσία τίτλων, οι διεκδικήσεις.
Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου;
Με θεσμικές αλλαγές και κίνητρα.
Τι σημαίνει «κοινωνική επιχειρηματικότητα»;
Επιχειρηματικότητα της οποίας οι δραστηριότητες και η αποδοτικότητα αποσκοπούν ταυτόχρονα στην επίτευξη δύο άμεσων στόχων: το κοινωνικό και το οικονομικό κέρδος.
Δηλαδή;
Η επιχείρηση που στοχεύει σε κοινωνικά οφέλη, συμπεριλαμβάνοντας την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, παράλληλα με το οικονομικό κέρδος.
Στόχος της επιχειρηματικότητας είναι μόνο το κέρδος;
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα επαναπροσδιορίζει τη λέξη κέρδος με οφέλη κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα ταυτόχρονα.
Και η κοινωνική διάσταση;
Το κέρδος μπορεί να είναι συμβατό με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Για παράδειγμα: πηγές εναλλακτικής ενέργειας, βιολογικά προϊόντα (γεωργικά, λιπάσματα κ.λπ.), ειδικός τουρισμός.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;
Βραχυπρόθεσμη προοπτική, περιφρόνηση του περιβάλλοντος, συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, επιχειρηματιών και πολιτών.
Τι πρέπει να αλλάξει;
Να αντιστραφούν όλα όσα προανέφερα, με την αντίστροφη όμως σειρά.
Ειδικεύεστε σε θέματα θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα σας δίνει μεγάλο πεδίο;
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιώ μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες και σε διαφορετικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός.
Η θεωρία απέχει από την πράξη:
Η μέρα με τη νύχτα.
Δουλέψατε ένα πρόγραμμα που «ανέβασε» στη μεσαία τάξη από την εξαθλίωση 9 εκατ. πολίτες στο Περού. Τι κάνατε ακριβώς;
Σχεδίασα και επέβλεψα την υλοποίηση μιας πρωτοποριακής σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο μουΕυημερία δίχως όρια. Η δουλειά αυτή καθιέρωσε ένα νέο τρόπο σκέψης και πράξης στα εφαρμοσμένα οικονομικά.
Διδάξατε μαζί με τον Φουκουγιάμα. Η εμπειρία σας;
Σύνθετη σκέψη, απλή προσωπικότητα. Ένας εντυπωσιακός πολιτικός επιστήμων και ιστορικός που αγγίζει τα όρια του φιλόσοφου.
Να κρατικοποιηθούν η Ολυμπιακή και ο ΟΤΕ;
Όχι κρατικοποίηση αλλά επαρκής συμμετοχή του Δημοσίου για να διασφαλίζονται και τα κοινωνικά οφέλη, πέραν του οικονομικού κέρδους.
Πρωταρχικό ρόλο έχουν η αποδοτικότητα και η λειτουργικότητα των εταιρειών διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
Βιβλίο που διαβάσατε τελευταία και σας εντυπωσίασε;
«Γεννήθηκα Έλληνας» του Νίκου Αλιάγα.
Ποιο είναι το όραμά σας για την Ελλάδα;
Μια χώρα που καταφέρνει να αξιοποιήσει τα προσόντα και τις αρετές ενός ευφυούς και δημιουργικού λαού, επανακτώντας τη συλλογική της υπερηφάνεια, ώστε με το κύρος της να κερδίζει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον.
Πηγές: Τα Νέα, Το Βήμα, ΠΑΣΟΚ
Ετικέτες
Ανάπτυξη,
Εκλογές,
Έλενα Παναρίτη,
Επιχειρηματικότητα,
Οικονομικά,
ΠΑΣΟΚ,
Ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου