E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ζητείται Κοινωνία

Τριήμερο χωρίς υπολογιστή. Τακτοποιώ το γραφείο μου από τις στοίβες το χαρτομάνι... Ξεφυλλίζω τις εφημερίδες και τα περιοδικά των προηγούμενων ημερών (πριν πακεταριστούν και πάνε στον κάδο ανακύκλωσης που στέκει πιο κάτω στη γωνία) και με ένα ψαλίδι κόβω και κρατάω τα άρθρα και τις εικόνες που με ενδιαφέρουν.

Ερευνώ τα αποκόμματα ένα - ένα, σα να είμαι μπροστά σε μια moviola και να πηγαίνω πέρα δώθε το σελιλόηντ που πάνω του καταγράφηκαν τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Σκηνές με λόγια, βρισιές και διαλόγους: από πολιτικούς, από συνδικαλιστές, από μισθωτούς, από το θυμωμένο πλήθος. Πανοραμικά πλάνα από γεγονότα: επιθέσεις στο κοινοβούλιο, εμπρησμοί με μολότοφ, 4 νεκροί, ένα "φίδι" από χιλιάδες ανθρώπους να βαδίζει (για που;) στους δρόμους.

Πολλές σκηνές για να τις κρατήσω όλες... Κάνω ένα ξεσκαρτάρισμα. Σταματάω σε ένα «καρέ» που με εντυπωσιάζει. Το κρατάω!



Σε πρώτο πλάνο ποζάρει ένας σκύλος και στο βάθος οκτώ διαδηλωτές αποθανατίζονται να προχωράνε πιασμένοι χέρι-χέρι σταυρωτά, σαν μια αλυσίδα, ένα αρραγές μέτωπο... Ενάντια στα "μέτρα", το ΔΝΤ, το πολιτικό Σύστημα, την πλουτοκρατία... Μου θυμίζει ένα μακρόστενο πόστερ που αναπαρήγαγε τον πίνακα του Il Quarto Stato, και το οποίο είχαμε καρφωμένο με πινέζες στα ντουβάρια της Οργάνωσης και που μας ενέπνεε έναν αξεπέραστο αίσθημα σεβασμού... (τα καλά και αθώα χρόνια του οράματος της σοσιαλιστικής αλλαγής με ειρηνικά μέσα)!

Καθώς απλώνω δεξιά κι αριστερά τα αποκόμματα η ματιά μου καρφώνεται σ' ένα ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Σάββατο 15/5/10) με τίτλο...

"Μισθωτοί χωρίς... αποδοχές! - Στην τσιμπίδα της Εφορίας 177.500 που δήλωσαν μηδέν εισοδήματα".





Διαβάζω τις λεπτομέρειες και μελετάω τον πίνακα που λειτουργεί με παραδειγματική αμεσότητα:

"Αντιμέτωποι με τον έλεγχο και τα πρόστιμα της Εφορίας θα βρεθούν 177.500 μισθωτοί οι οποίοι πέρυσι δεν δήλωσαν καν αποδοχές (από 10.000 έως και πάνω από 50.000 ευρώ) ή δήλωσαν χαμηλότερες από τις πραγματικές. Πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και τώρα έρχεται η σειρά των Εφοριών να επιβάλουν και να εισπράξουν πρόστιμα και διαφυγόντες φόρους".

(..............)

"149.323 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών υπερβαίνει τα 205 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, για περίπου 80.000 φορολογουμένους οι αποκλίσεις μπορούν να χαρακτηριστούν αμελητέες καθώς δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Υπάρχουν όμως και περίπου 30.000 φορολογούμενοι οι οποίοι απέκρυψαν εσκεμμένα ή κατά... λάθος εισοδήματα από 2.000 έως 5.000 ευρώ".

"28.177 φορολογούμενοι δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ, οι ίδιοι όμως δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το αντίστοιχο οικονομικό έτος (2009, για τα εισοδήματα του 2008). Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατομμύρια ευρώ.
Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα 611 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωσαν καν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ".


Μάλισταααα....

Ξαναθυμήθηκα τα όσα είχα γράψει και υποστηρίξει στο χρονογράφημα "Τα μπινελίκια της αδυναμίας" και συγκεκριμένα για την ευθύνη μας (ως απλών ανθρώπων και κοινωνίας) στο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

"Κριτές, επαναστάτες και έτοιμοι "να του γαμήσουμε τη μάνα"...
Τούτη τη στιγμή, αύριο στην διαδήλωση, μεθαύριο στην έφοδο για την κατάληψη του "μπουρδέλου" (μέγαρο της βουλής), κλπ...
Κότες λειράτες όμως σε 4-5 ώρες όταν δηλαδή το απόγευμα της ίδιας μέρας πάμε τη μαμά στον καριόλη τον ορθοπεδικό (χειρούργο παρακαλώ) και του χώνουμε το φακελάκι (φυσικά ούτε λόγος για απόδειξη: «μα τι λέτε γιατρέ μου, ελάτεεε…)"


Τότε βέβαια ήταν διαπιστώσεις που λίγο - πολύ είχαν να κάνουν με μια συμπεριφορά παθητικής ευθύνης. Με το δημοσίευμα αυτό, όμως, έχουμε αποδείξεις για τη συμμετοχή μας σε πιο χοντρές καταστάσεις όπου θεμελιώνεται η έννοια της ενεργητικής ευθύνης. Είμαστε τα ίδια σκατά με τους πλουτοκράτες. Είναι μόνον ζήτημα ευκαιριών...

Νομίζω ότι πλέον οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα έπρεπε να μας προσθέσουν (ως εργαζόμενους και μισθωτούς) στα ερωτηματολόγια τους για το ποιοί φταίνε για την κρίση και την πτώχευση: οι πολιτικοί; οι βιομήχανοι; οι μισθωτοί; κλπ. Αν υποτεθεί ότι υπάρχει κάπου μια διέξοδος να βγούμε στο φως και μια ευκαιρία για αλλαγές, τότε πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Στα ίσια! Για να αποτυπωθεί το ποσοστό ευθύνης ενός εκάστου. Άλλο να "πέσεις" φυλάσσοντας Θερμοπύλες και άλλο να αφήσεις να περάσει η συμφορά...

Μετά από αυτά δεν είχα και πολλές επιλογές! Η φωτογραφία με τους 8 διαδηλωτές μας έλεγε ψέματα... και όφειλα να την αλλάξω στο photoshop και στην ψυχή μου. Αθώωσα μόνον τον Τάκη Χ. το φοιτητή και τον "Κανέλο"...



Σύντροφοι, συναγωνιστές, συνάδελφοι, φίλοι... την επόμενη φορά ας βαδίσουμε στους δρόμους των διαδηλώσεων με πιο έντιμη συμπεριφορά και ας κρατήσουμε "πανό" με πιο ειλικρινή συνθήματα...

2 σχόλια:

  1. Θα στο ξαναπώ. Κάνεις λάθος συνεπαγωγές, βάζεις τα ζητουμενα στη θέση των δεδομένω και ...τουμπαλιν.

    Η εκτελεστικη εξουσια ειναι η μόνη αρμοδια, η μόνη υπευθυνη να ελεγξει και να καταλογισει ευθυνες και οι δικαστική να τις αποδωσει στον κάθε ΠΟΛΙΤΗ.

    Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν συμψηφισμοι. Ουτε ο πολίτης δικαιουται να πει "α, Πολιτεια, δεν μου αποδιδεις τα δημοσια αγαθά -υγεία, παιδεία, υποδομές, κλπ- που πληρωνω ή που δικαιουμαι, άρα δεν σε πληρώνω", ουτε η Πολιτεία δικαιουται να πει "Σκατα Πολιτες εισαστε, ειτε θα σας διαπομπευσω, ειτε δεν θα σας παρεχω ότι δικαουστε, είτε θα καταλογισω ευθυνες συνολικά".

    Στη Δημοκρατία δεν νοουνται συμψηφισμοι. Στην Δημοκρατία δεν νοουνται συνολικές και διαχεομενες ευθυνες.

    Δεν προκειται να επιχειρηματολογησω παραπέρα, αλλά πραγματικά μου κάνει εντυπωση ο τρόπς που βλέπετε τα πραγματα. Δεν θέλω να χρησιμοποιησω φορτισμένες λέξεις, για πολιτευματα τα οποια χαρακτηριζουν τετοιες λογικές και κοσμοθεωρίες σαν αυτές που αναπτυσεις, αλλά ρε αδελφέ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα επιχειρείτε να υπερασπιστειτε, μην πεφτετε σε τετοιες λούμπες, δεν ειναι καλό και αποτελεσματικό πρωτιστως για αυτό που υπερασπιζεστε.

    Το ΠΑΣΟΚ, εχει πισω του μια ιστορία που τελειωσε έναν εμφυλιο σπαραγμό 40 χρονων. Το Πασοκ, μπορεί να έκανε πολλά λάθη, αλλά θεμελιωσε τις διακριτές και ευθυνες και υποχρεωσεις της Πολιτείας. Σήμερα μπορεί να μας φαινονται κάποια πραγματα αυτονοητα, δεν ηταν όμως πάντα σε αυτο τον τόπο. Οιπατεραδες μας, δεν το έζησαν. Οι παππουδες μας ακόμα χειροτερα.
    Μην προσπαθείτε υπερασπιζομενοι χουντικές και φασιστικές οπτικές, γενομενοι Επιμηθείς να υπερασπιστειτε το ΠΑΣΟΚ. Ε, αυτό δεν του αξιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα το είδα αυτό το κείμενο.
    Και σταθώ στον σκύλο βέβαια, τα άλλα δεν τα αντέχω πια.
    Πολύ σπουδαίο το photoshop που έκανες!Δεν έχω λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή