E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αναζητώντας το Σοσιαλισμό

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΙΑΡΟΥΜΕ ΤΟ Α.Π.Ε)

Κάτω από κανονικές συνθήκες το έργο θα απασχολούσε περισσότερο τους κινηματογραφόφιλους παρά το πλατύ κοινό. Ο λόγος για το Film Socialisme, η φήμη του οποίου έφτασε στη χώρα μας εξαιτίας της άρνησης του Jean-Luc Godard να παραβρεθεί στο φεστιβάλ των Καννών κατά την avant première του εν λόγω έργου.

Η άρνηση του έχει να κάνει με την κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα… «Προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας στις Κάννες», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους υπεύθυνους του Φεστιβάλ!



Τα γυρίσματα του Film Socialisme άρχισαν το 2008 και το μεγαλύτερο μέρος τραβήχτηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Παρά το αρκετά μεγάλο σε μήκος teaser trailer, πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για το φιλμ. Σύμφωνα με μία επίσημη σύνοψη, ένα μεγάλο μέρος της ταινίας έχει γυριστεί πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο που ταξιδεύει στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια του φιλμ το πλοίο επισκέπτεται την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Οδησσό, την Ελλάδα, τη Νάπολη και τη Βαρκελώνη.

Υπάρχει επίσης ένα δεύτερο storyline που μιλάει για μια πολιτικοποιημένη οικογένεια που έχει δύο νεαρά παιδιά. Σε κάποια από τις νύχτες της κρουαζιέρας ζητάνε από τους γονείς τους να εμφανιστούν ενώπιον …του δικαστηρίου της παιδικής ηλικίας τους, οπου τα παιδιά απαιτούν εξηγήσεις σε θέματα όπως η Ελευθερία, η Ισότητα και η Αδελφοσύνη…

Οι χαρακτήρες του έργου περιλαμβάνουν έναν ηλικιωμένο εγκληματία πολέμου, μια πρώην ανώτερη υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, έναν Ρώσο ντετέκτιβ, κλπ. Μαζί στο cast και αυτοπροσώπως… ο Γάλλος φιλόσοφος Alain Badiou, η γνωστή και μη εξαιρετέα Patti Smith και ο Lenny Kaye...

Το Film Socialisme είναι το πρώτο HD video του Godard στο οποίο δούλεψε μαζί του και η σύντροφος του Anne-Marie Miéville. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι είχε ανακοινωθεί ότι τη σκηνοθεσία του έργου δεν θα υπέγραφε αποκλειστικά ο Jean-Luc Godard, αλλά και άλλοι έξη σκηνοθέτες: Fabrice Aragno, Παύλος Γρίβας, Louma Sanbar, Anne-Marie Miéville, Pierre Binggeli και Jean-Paul Battaggia (όλοι συνεργάτες του Godard στο παρελθόν).

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστά έκανες αναφορά στο έργο του ανθρώπου που συμπαραστέκεται με τη στάση του στην χώρα μας. Αναρωτιόμουν αλλά δεν είχα ψάξει ακόμα την δημιουργία του για την οποία θα ταξίδευε στις Κάννες. Με την απουσία του κατάφερε να κερδίσει πάντως περισσότερο προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή