E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

"ΕΚΕΙ"...

Γύρισε αργά στο σπίτι, κουρασμένος και ιδρωμένος. Καθώς πέταξε μακριά τις «αναμμένες» κάλτσες του, άφησε το σκύλο του (ένα φίνο χρυσοκάστανο cocker spaniel), να του γλύψει τα δάχτυλα των ποδιών... του άρεσε η αίσθηση δροσιάς που του έδινε κάτι τέτοιο. Έφαγε μηχανικά τα κοκκινιστά κουκιά (μαγειρεμένα με άνηθο και μικρά κομματάκια κρέας που είχαν προστεθεί "τουρλού" από το χθεσινό φαγητό) και κάθισε να ξανακάνει λογαριασμούς και υπολογισμούς για το ποσό που έπρεπε να πληρώσει αύριο στην Τράπεζα. Τα λεφτά δε βγαίνανε, τα χρονικά όρια είχαν εκλείψει πια (τους το τραίναρε όσο δεν πήγαινε άλλο) και αύριο ήταν η τελευταία προθεσμία για να πληρώσει.
Έβαλε στο μυαλό του ξανά όλους τους συγγενείς και φίλους, μιας και οι επίσημες πηγές δανεισμού (τράπεζες, ταμιευτήρια, κλπ) του δήλωναν ότι δεν είχε πια πιστοληπτική δυνατότητα. Ο αδελφός του μόλις είχε κάνει μια μεγάλη αγορά ακινήτου στη Νιό... Ο φίλος του ο Αντρέας δήλωνε ταπί... Η Λουκία η εξαδέλφη του, ο Ντίνος ο εξάδελφος και οι θείες Νίκη και Ευανθία βρήκανε αληθινές και ψεύτικες δικαιολογίες για να δηλώσουν αδυναμία.
Το πάλεψε το θέμα 2-3 μήνες μέχρι να έρθει η στιγμή της εξόφλησης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα οι πόρτες που χτύπησε ήταν περισσότερες από τον αριθμό των συγγενών και των «πολύ» φίλων του. Απέμενε μόνον ο παλιός κολλητός του ο Φ., ο οποίος είχε μεγαλοπιαστεί και τον οποίο θα επισκεπτόταν «μια-κι-έξω» πριν πάει «Εκεί»... Aύριο! Πρωί-πρωί!..
Κοίταξε την τσαλακωμένη carte de visite για να δει πάλι τη διεύθυνση και να κανονίσει πως θα πήγαινε «Εκεί». Από καιρό ήξερε ότι 90% θα πήγαινε «Εκεί» ...ότι κι αν έκανε! Είπε της γυναίκας του ότι έβαλε «ρεπό» για αύριο: δεν θα πήγαινε στη δουλειά, αλλά να τον ξυπνούσε νωρίς-νωρίς, από τις 6... Έπεσε, διπλώνοντας τους αγκώνες πίσω από κεφάλι και με μισόκλειστα μάτια έκανε τη διαδρομή Κατεχάκη - Ευαγγελισμός. Στο γραφείο του Φ. και μετά ανάλογα με τα πράγματα κατευθείαν Σύνταγμα στην τράπεζα ή «Εκεί», στα πέριξ της Ομόνοιας...
Η επόμενη μέρα ήταν το ίδιο ζεστή, μ’ έναν ξεπλυμένο ουρανό ίδιο όπως χτες... Ο Φ. μόλις που τον θυμήθηκε (!) κι αυτός ούτε που έθιξε το θέμα... απλά έφυγε σαν ηλίθιος για Ομόνοια μεριά... Τώρα στεκόταν μπροστά στην είσοδο, και αναγκάστηκε με την παλάμη ανάστροφα να διώξει την υγρασία από τον λαιμό του, λερώνοντας ελαφρά τον λευκό γιακά του πουκάμισου του... κοίταξε το σκοροφαγωμένο νούμερο 24 που ήταν γραμμένο με χρυσοτυπία πάνω στο φεγγίτη της εισόδου και στη συνέχεια το διασταύρωσε με τα στοιχεία της τσαλακωμένης carte de visite... ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ - (οδός τάδε) 24... Ήταν «Εκεί» που φοβόταν από καιρό... «Εκεί» που ήξερε ότι θα φτάσει (έτσι όπως είχαν γίνει τα πράγματα).. Με 9% τον δάγκωσε ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ενώ στην πιάτσα οι τιμές είχαν ήδη πέσει από το 7 και καθίζανε γύρω στο 5%... (Σκέφτηκε: τέτοια αδυναμία αποπνέω;)... Όταν έφτασε στην τράπεζα και έβαλε τις δεσμίδες πάνω στο γκισέ, δεν προσποιήθηκε καθόλου τον άνετο (όπως ο εγωισμός του από καιρό είχε σχεδιάσει για να το «παίξει» - Είδατε; Σας τα έφερα και φάτε τα στη μάπα καργιόληδες! Έφτασε εδώ ...από «Εκεί», τσαλακωμένος για την κατάντια του, ντροπιασμένος εκ προοιμίου για τα υπερβολικά σχόλια και τις μοχθηρές εικασίες του κοινωνικού περίγυρου και με λερωμένο το γιακά του καλού του πουκάμισου...



Αφιερωμένο
στον κ. Δελαστίκ του Έθνους,
στο καλό blog «Ανεμογκάστρι»,
στα blogs «Σίβυλλα», «Τρωκτικό», κλπ
(αναμεταδότες κάθε κακοήθειας εναντίον του ΓΑΠ)
και σε όσους συστηματικά διαστρεβλώνουν την αλήθεια


------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=11815009
Εικονογράφηση: José Muñoz / Carlos Sampayo (εκπληκτικοί)
από το κόμιξ Alack Sinner.

16 σχόλια:

  1. Να 'σαι καλά ρε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο ήταν πολύ ενδιαφέρον. Το ρούφηξα. Βέβαια δεν μπόρεσα να κάνω τον συσχετισμό με την αφιέρωση καθώς δεν ξέρω κανένα από τα ονόματα.

    Και καλύτερα μάλλον!...

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σαι κι εσύ καλά Μαριάνα... έχω από καιρό την ανάγκη να σχολιάσω το guitarscape και θα προσπαθήσω να το κάνω το συντομότερο...

    Έχεις δίκιο όταν μιλάς για την ανάγκη συσχετισμού. Θα την βρεις στο link που δίνω κάτω-κάτω (Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=11815009)
    Αλλά να κι εδώ το πλήρες κείμενο του κ. Δελαστίκ

    ΔΝΤ: Επιλογή μας από την αρχή!
    Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στη ΝΕΤ. Πραγματική πολιτική βόμβα! "Οταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", είπε και χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως "πρώτη επιλογή και μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου και μετά"! Αυτό που καταλαβαίνει ο κοινός νους από τις υφυπουργικές δηλώσεις είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, αμέσως μόλις ανέλαβε, διαμόρφωσε την άποψη ότι πρέπει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ και ότι απλώς επειδή τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούσαν, προσπάθησε να βάλει και την ΕΕ να "τσοντάρει". Πικρές αλήθειες...


    Αν τελικά γνωρίζω τα ελληνικά, και υπό την προϋπόθεση ότι αποτυπώνονται οι πραγματικές κουβέντες του υφυπουργού, τα παραπάνω δηλώνουν σκόπιμη καταφυγή στο ΔΝΤ;
    Αν τελικά έχω κάποιο επίπεδο αντίληψης και αισθητικής, μπορώ να ανεχθώ την μπακάλικη ατάκα του κ. Δελαστίκ ότι "επειδή τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούσαν, προσπάθησε να βάλει και την ΕΕ να "τσοντάρει";
    Ή εκείνο το σκόπιμο "Πικρές αλήθειες" που κλείνει ως άν να χτύπησε το ξύλινο σφυρί του δικαστή, το αναγγέλλον την Ενοχή!!!
    Και βέβαια τρέχουν να το αναμεταδώσουν οι εργολαβικά εργαζόμενοι κατά της κυβέρνησης παπαγάλοι... χωρίς αιδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ποστ σου ανεξαρτητα απο τις "μεταφορές" ειναι πολύ καλογραμμένο.

    Να υποθέσω ότι ο ταλαιπωρος του κειμένου που κατελειξε στον τοκογλύφο ήταν ο ΓΑΠ; Εγώ να κάνω και αυτον τον συνειρμό, ως υποθεση εργασίας.
    Και πάμε...Πόσο ήταν το spread τον Οκτωβρη; γυρω στις 150 μονάδες βάσης.

    Πότε οφειλαμε να ανακοινώσουμε το έλλειμα σαν χωρα; Τον Απριλη.

    Δεν ξέρω τι εμποδια είχε να δανειστεί ο ηρωας σου απο την θειά του, τον αδελφό του και τον κουμπάρο του, αλλά η Ελλαδα μπορουσε τον Οκτωβριο να δανειστεί με επιτοκιο πολύ μικρότερο ακόμα και αυτου του ΔΝΤ.

    Υπάρχουν πολλά "σενάρια", πολλες συμπτωσεις, πολλά δημοσιευματα (και δεν εννοώ τον ελληνικό τυπο, εννοώ την Liberation, εννοώ την Monde, εννοώ το Guardian και βέβαια τους F.T.) που σχεδόν κάθε μέρα ...ξετρυπωνουν πάρα πολλά. Αλλά και εγώ με αποχρωσες ενδειξεις θεωρώ ότι δνε πρέπει να εκφραζεται δημόσιος λόγος. Αν και όποτε υπάρχουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    Μένω λοιπόν στο σενάριο της ανικανότητας, μένω στο σενάριο που λέει ότι όταν οι κερδοσκόποι φωναξαν ποιος ειναι διαθεσιμος για το παιχνίδι μας με το ευρώ, κάποιος ΕΣΠΕΥΣΕ να σηκωσει το χερι του. Τι να κάνουμε συμβαινουν και αυτά, εκλεγμένος Πρωθυπουργός είναι, λάθη γίνονται.

    Και πάνω που λες, ok παιδιά, θα διαπραγματευτουμε εμεις ως πολίτες στον δρόμο με τους δανειστές μας (αυτό θα μπορουσε να ειναι και η ...εν πολλοις αναζητουμενη κοκκινη γραμμη για μια ευφυή Κυβερνηση, που θα το προμοταριζε κιολας)διότι η Κυβερνηση προωθεί και απολυτα άδικα και απολυτα αποτελεσματικά μετρα, και δηλώνει αδυναμία διαπραγματευσης, να σου σκάει ο Σαχινίδης!!!!

    Και τι λεει ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ οικονομικών; Μα ακομα και όταν το επιτοκιο δανεισμού απο την αγορά τον Οκτωβρη, ήταν ακόμα μικροτερο απο αυτό του ΔΝΤ, εμεις απο το ΔΝΤ ειχαμε αποφασίσει ...παση θυσία να δανειστούμε.

    Κάποιος απο τους δύο ειναι φαουλ. Μένω στο σενάριο ότι ο ηλίθιος εφιάλτης ειναι ο Σαχινίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος 12-5-2010-4:44
    Thx
    Αισθάνομαι ήδη σαν τον Χούλιο Κορτάσαρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξερω ότι πάλι ...κάτι θα σε κρατησει μακρυά απο το να απαντησεις. Αλλά ειλικρινά δεν έχει καμια σημασία.
    Προσωπικά χαιρομαι την διαφωνια σαν έναυσμα διαλόγου, πιστευω ότι αυτή, στην πραγματικότητα, ειναι η δυναμική των blogs, αλλά αυτό ειναι η προσωπική μου άποψη. Ασφαλώς και δεν δεσμευει κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ (ΠΑΠΑΚΙ)ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.1944

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο καθε ελληνας κρυβει μεσα του εναν οικονομολογο.Εναν αστρολογο ,σεισμολογο,ουφολογο, πυρινικολογο,συνομοσιολογο ΚΑΙ παπαρολογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ανώνυμος 13-5-2010-1:00μμ
    ;-))
    Όντως! Είμαστε έθνος Πανεπιστημόνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α ρε Στέφανε κι εγώ σε πέρασα για κάποιο ...Γιώργο. Τα πολλά ταξίδια μου φύραναν το μυαλό. Για άλλη μια φορά ζητώ συγνώμη που δεν κατάλαβα το ειρωνικό σου σχόλιο στο blog του τσότσου.

    Μου αρέσουν τα αλληγορικά κείμενα σαν αυτό της ανάρτησής σου. Είναι πιο εύπεπτα για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δουν την αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και ειδικά για τον Δελαστίκ, Στέφανε, δεν έχω καταλάβει τί τον έχει πιάσει: ενώ σωστά ανέλυε επί εβδομάδες ότι δεν είμαστε σε χειρότερη θέση δανεισμού από άλλες χώρες, μόλις αποφασίστηκαν τα μέτρα ξεσπάθωσε εναντίον του Παπανδρέου, λες και ο ίδιος ήθελε να φέρει το ΔΝΤ! Πουθενά δεν ανέφερε ότι, καλώς-κακώς, δεν μας πίστεψαν οι αγορές, άρα ττο ΔΝΤ ήταν μονόδρομος. Έφτασε στο σημείο να προμοτάρει το Σαμαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τσότσος @14 Μαΐου 2010 6:30 μ.μ.

    Γιατι απορεις? Οταν τα αφεντικα διαταζουν,τα δουλικα προσυπογραφουν.
    Εδω ειμαστε,θα δουμε πολλες κωλοτουμπες ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @τσότσος
    Σε αντίθεση, ας πούμε με αυτήν του Πρετεντέρη, δεν έχω παρακολουθήσει την αρθρογραφία του κ. Δελαστίκ, ώστε να καταγράψω αλλαγές, κλπ...
    Στο συγκεκριμένο κείμενο που έγγραψε για το "ΕΘΝΟΣ" το συμπέρασμα του δεν εδράζεται σε καμιά λογική ή σε κάποιο αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό γεγονός και στοιχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ανώνυμος 16-5-2010-9:27μμ
    Συμφωνώ ότι στην "γραμμή" του εκδότη η αντικειμενική πένα ή υποτάσσεται ή αποτάσσεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή