E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Απ' το Έσσεν στην Ισταμπούλ

Στα μέσα Ιανουαρίου, μέ πανηγυρικές τελετές, με ρίψη πυροτεχνημάτων που επιμελήθηκε το γνωστό γαλλικό «Group F» και με βαρύγδουπες ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της τουρκικής δημοκρατίας, η Ισταμπούλ ανέλαβε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010!
Πλουσιότατη η ατζέντα των εκδηλώσεων, όπου ανάμεσα στα άλλα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το project που έχει σαν θεματικό τίτλο: From Schiller to Yunus, from Ruhr to Istanbul: Peace Bridge… και το οποίο θα ξεκινήσει να εκτυλίσσεται από τις 8 Απριλίου. Μια γέφυρα ειρήνης, που από τον Σίλλερ και την περιοχή του γερμανικού Ρούρ, φτάνει στην ποίηση του Yunus Emre και την Ισταμπούλ… Πραγματικά υπέροχο Consert Project ανάμεσα στην πόλη του Έσσεν και την Ισταμπούλ, το οποίο σύμφωνα με τους εμπνευστές του θέλει να τονίσει «how today's world got blind because of the wars and ethnic conflicts…»!!!



Δυστυχώς, όμως, μια σειρά από αδιαμφισβήτητα γεγονότα και πραγματικές καταστάσεις αφαιρούν τη γλυκιά (μα ψεύτική) κουβερτούρα της Istanbul Culture Capital of Europe. Οι περιορισμοί της ελεύθερης έκφρασης και των δικαιωμάτων, ο στραγγαλισμός των πολιτικών δικαιωμάτων των Κούρδων, η ιμπεριαλιστική και μιλιταριστική συμπεριφορά έναντι των γειτόνων της, κ.ο.κ., καθιστούν την Τουρκία ανεπαρκή στο να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας τιμής. Εδώ δεν έχουμε παρά τη χρησιμοποίηση του πολιτισμού υπέρ των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Τουρκίας και είναι λυπηρό οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν (ακόμη και Έλληνες), να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης.
Αλλά κι αν ακόμη ελπίζαμε ότι μέσα από τις πραγματικά πάρα πολλές καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" θα βελτιωνόταν ίσως η συμπεριφορά της Τουρκίας, σπεύδω να προφητεύσω ότι τίποτα δε θα αλλάξει… Όλοι το γνωρίζουμε (!), μηδέ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιρουμένης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου