E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Η γενοκτονία της λογικής


Σε πρωτοφανή επίπεδα διπλωματικής και πολιτικής αλαζονείας κινείται τις τελευταίες εβδομάδες η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ. Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις συνεχείς εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να διακόψει την κατασκευή παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη, ο Βενιαμίν Νετανιάχου έχει θέσει σε εφαρμογή ένα κολοσσιαίο οικοδομικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται σε τουλάχιστον 2.500 κατοικίες ενώ ο ίδιος εξήγγειλε επέκταση των οικισμών ακόμη πιο βαθιά στα παλαιστινιακά εδάφη. Όσο και αν οι εκκλήσεις της Ουάσινγκτον έχουν το σύνηθες θεατρικό χαρακτήρα - μέσω του οποίου κάθε Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εμφανίζεται σαν αντικειμενικός κριτής της αραβο-ισραηλινής διένεξης - αυτή τη φορά η αντιπαράθεση φαίνεται να ξεπερνά τα όρια του παρελθόντος.

Η τρομακτική αλαζονεία του Νετανιάχου μετατρέπεται πλέον σε άμεση αμφισβήτηση της ικανότητας του Ομπάμα να παρέμβει στο μεσανατολικό. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου που μιλούν για δεύτερη πολιτική ταπείνωση, ύστερα από το ηχηρό ράπισμα που δέχθηκε από τα λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών.

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, υποστηρίζουν ότι η διπλωματική διαμάχη αναπαράγεται σε μικρογραφία και στους διαδρόμους της Ουάσινγκτον καθώς τόσο στελέχη των Δημοκρατικών όσο και τμήματα του Ισραηλινού Λόμπι διαφοροποιούνται από τη σκληρή ακροδεξιά πολιτική του Τελ Αβίβ. Κύριος εκφραστής αυτή της γραμμής παραμένει το πανίσχυρο λόμπι AIPAC το οποίο όμως βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με μετριοπαθέστερες ομάδες πίεσης Ισραηλινών.

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί η άκρως απόρρητη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου στη Μόσχα. Το επιτελείο του ψευδόταν για ώρες στους δημοσιογράφους δηλώνοντας ότι πραγματοποιεί επίσκεψη σε εγκαταστάσεις της Μοσάντ. Ρωσικές πηγές όμως επιβεβαίωσαν την επίσκεψη αποκαλύπτοντας ότι σχετίζεται με το Ιράν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Άλλες πηγές όμως υποστήριζαν ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να αποτραπεί η αποστολή ρωσικών πυραύλων S-300 στον ιρανικό στρατό. Είχαν προηγηθεί άλλα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ρωσικό ναυτικό διέκοψε το δρομολόγιο εμπορικού πλοίου που φέρεται να μετέφερε πύραυλους στο Ιράν. Οι ίδιες πληροφορίες, οι οποίες διαψεύδονται από τη Μόσχα, ανέφεραν ότι υπήρχαν πληροφορίες πως το «εμπόρευμα» είχε γίνει αντιληπτό από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Οι αλαζονικές κινήσεις του Ισραήλ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο όπου αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν ενοχλημένες από τη στάση του Τελ Αβίβ. Αν και καμία χώρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαταράξει τις διπλωματικές τις σχέσεις, πληθαίνουν τα περιστατικά στα οποία οι ευρωπαίοι επιδεικνύουν μια ελάχιστη δόση αξιοπρέπειας όταν συνομιλούν με το κράτος - δολοφόνο της Μέσης Ανατολής. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Σουηδία, η οποία ακύρωσε σειρά επίσημων επαφών ύστερα από τη διπλωματική σύγκρουση που ξέσπασε από την αποκάλυψη ότι Ισραηλινοί εμπορεύονταν ανθρώπινα όργανα Παλαιστινίων. Η σουηδική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να καταδικάσει το σχετικό ρεπορτάζ σουηδικής εφημερίδας, δέχθηκε ομοβροντία επιθέσεων από ισραηλινά λόμπι σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά αρνήθηκε να υποκύψει στους εκβιασμούς. Από την πλευρά της η Νορβηγία ξεπούλησε εν μια νυκτί όλες τις μετοχές της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems, η οποία κατασκευάζει συστήματα παρακολούθησης για το τείχος της ντροπής στη Δυτική Όχθη. Η αιφνίδια αποχώρηση προκάλεσε την οργή του Ισραήλ το οποίο απάντησε με διπλωματική διακοίνωση.

Και η Βρετανία όμως απαγόρευσε τις εξαγωγές συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό εναντίον αμάχων στη Γάζα. Σε επίπεδο κοινότητας έχει παγώσει η κατάπτυστη συμφωνία για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε με το Ισραήλ (την οποία συνυπέγραψε το Ελληνικό ΥΠΕΞ, την περίοδο που η Ελλάδα λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σταθμός για την μεταφορά όπλων στο ισραηλινό κράτος). Η συμφωνία, τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο, προβλέπει την μετατροπή του Ισραήλ σε άτυπο μέλος της Ένωσης γεγονός που θα του προσφέρει φορολογικές διευκολύνσεις και άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Την ίδια ώρα αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η γαλλική αλυσίδα καταστημάτων Sephora ακύρωσαν εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων, τα οποία παρασκευάζονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (συγκεκριμένα των καλλυντικών Ahava τα οποία κυκλοφορούν και στην Ελλάδα) ενώ ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κλιμακώνουν το άτυπο εμπάργκο σε πολιτισμικές ανταλλαγές (εξαίρεση και πάλι αποτελεί η Ελλάδα με τις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα στο Ισραήλ). Παρόλα αυτά η στάση χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που ενισχύουν σταθερό τον φιλοϊσραηλινό προσανατολισμό τους, φαίνεται να ισοσκελίζει το κλίμα οργής που επικρατεί στην Ευρώπη για την ισραηλινή αδιαλλαξία. O Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει εγκαταλείψει οριστικά τα φιλοαραβικά ανοίγματα που πραγματοποιούσε η Ρώμη στο παρελθόν ενώ και η Αγκελα Μέρκελ ενισχύσει τη συνεργασία της με το ισραηλινό κράτος στους τομείς του εμπορείου και της Άμυνας.

Η αδυναμία του προέδρου Ομπάμα να πετύχει έστω και ένα σύντομο μορατόριουμ του εβραϊκού εποικισμού και οι αποκλίνουσες θέσεις των ευρωπαίων, επιτρέπουν στο ΤελΑβίβ να σκληραίνει τη στάση του εναντίον των παλαιστινίων αλλά και των αράβων που κατοικούν στο Ισραήλ. Οι τελευταίοι, διαμαρτυρόμενοι για τη ρατσιστική συμπεριφορά που υφίστανται οργανώνουν την πρώτη μεγάλη απεργία για την 1η Οκτωβρίου – ημέρα που ξεκίνησε η δεύτερη Ιντιφάντα το έτος 2000. Οι άραβες πολίτες του Ισραήλ διαμαρτύρονται για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ουσιαστικά στερούν σημαντικά δικαιώματα από όσους δεν έχουν καταταγεί στον ισραηλινό στρατό, δηλαδή το σύνολο του αραβικού πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισραηλινό υπουργείο παιδείας αποφάσισε να συνδέσει τα κονδύλια που διανέμει σε κάθε σχολείο με τον αριθμό των μαθητών που κατατάσσονται στο στρατό. Η σχετική ρύθμιση ισοδυναμεί με πάγωμα της οικονομικής ενίσχυσης προς όλα τα αραβόφωνα σχολεία της χώρας. Παράλληλα απαγορεύτηκε ο εορτασμός της Νάκμπα, δηλαδή του μεγάλου ξεριζωμού του αραβικού πληθυσμού από τους εβραίους εποίκους.

Πρώτη Δημοσίευση: Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 13/09/2009

1 σχόλιο: