E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ανοιχτή διακυβέρνηση



Καθώς ήδη βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης το ζήτημα της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, δηλαδή του νέου τρόπου λειτουργίας του Κράτους, με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, θα ήθελα να καταγράψω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς πάνω στο ζήτημα.
Στο primeminsister.gr και στο opengov.gr προσκαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή όσοι επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης, αλλά και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών.

Εντυπωσιακό (δεν λέω), αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακή η σε χρόνο dt (δηλαδή σε «απειροστό διάστημα χρόνου») υλοποίηση της εξαγγελίας Παπανδρέου. Η περίπτωση, μάλιστα, φτάνει μέχρις σημείου να κινδυνέψει να δεχτεί υποβολιμαίες κριτικές (ξέρετε από "ποιούς)... για δήθεν όχι επαρκή διαφάνεια στις επιλογές.
Η στόχευση του νέου Πρωθυπουργού της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου και του "Νέου" ΠΑΣΟΚ στρέφεται κατά της αδιαφάνειας, της σπατάλης, της αναξιοκρατίας και του κομματισμού. Προσωπικά χαίρομαι για την έναρξη της καμπάνιας για μια νέα και Ανοιχτή Διακυβέρνηση, που ταιριάζει στην μοντέρνα Αριστερά και που επιτέλους δικαιούται η χώρα μας!

Όμως δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ, ελαφρώς... Ξέρω ότι για να ξεφύγουμε από τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, πρέπει να χτυπηθεί ο κομματισμός. Πρέπει να σαρωθούν οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της Ελληνικής Ντροπής:
- Τα ρουσφέτια στις προσλήψεις για μια θέση στο δημόσιο, και
- οι κομματικές εκκαθαρίσεις μετά από την έλευση μιας νέας κυβέρνησης.

Αν όμως η εμπνευσμένη πρωτοβουλία Παπανδρέου δεν τύχει στην πράξη της αποδοχής από τους Γενικούς που θα επιλεχτούν; Οι πολιτικές και η δεδομένη κοινωνική ευαισθησία του ΠΑΣΟΚ θα συνδυαστεί με την επιστημονική και διοικητική επάρκεια του κάθε Γραμματέα Περιφέρειας ή Υπουργείου; Κι αν ο έλεγχος των σχεδόν 100 «Γενικών» μπορεί να είναι εύκολος από τους επικεφαλείς Υπουργούς ή τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, θα είναι το ίδιο επαρκής στους διάφορους Φορείς και Οργανισμούς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα;

Είναι προφανές, όπως κι αν έχει, ότι στη δημοκρατική πρόταση του ΠΑΣΟΚ κρίνεται σημαντικό μέρος της τύχης αυτού του Κράτους και της κοινωνικής εξέλιξης.
Είτε συλλογικά, είτε προσωπικά πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου