E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Η μεραρχία ΟΛΠ σε ανακωχή



Η Ομοσπονδία Μόνιμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών, αποφάσισαν 15νθήμερη αναστολή της απεργίας του στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά (ΣΕΜΠΟ). Η κυβέρνηση συμφώνησε με την Cosco για την μη εγκατάστασή της κινέζικης εταιρείας στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, έως ότου να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση των όρων της Σύμβασης και νέα οριστική συμφωνία. Όπως κι αν έχει, οι εξελίξεις στο λιμάνι μας οδηγούν στην εξαγωγή των ακόλουθων συμπερασμάτων:

Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του, κερδίζουν τις πρώτες εντυπώσεις, κόντρα στα κροκοδείλια δάκρυα της Δεξιάς: Αυτό αποδεικνύει η αναστολή των κινητοποιήσεων, αφενός, και η έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους, αφετέρου! Στον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία περνάει το μήνυμα ότι ισχύουν όσα εννοούσε και όσα δήλωνε προεκλογικά. Προσωπικά πιστεύω ότι η απεργία των λιμενεργατών, που βρισκόταν σε εξέλιξη όταν αναλάμβανε τη διακυβέρνηση, εν τέλει ευνόησε τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, παρά τις δυσκόλεψε! Υπήρξε βέβαια ένα έντονο πρεσάρισμα από τις δεξιές πατσαβουρο-εφημερίδες ή τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών, όμως η κυβέρνηση επέδειξε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απέναντι στις «φωνές» που καλούσαν σε «επέμβαση» κατά των απεργών ή με την κήρυξη της κινητοποίησης στον προβλήτα, ως παράνομης και καταχρηστικής!

Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, αποκαλύπτεται στα μάτια των Ελλήνων ως φοβερά εκτεθειμένη, όταν οι ίδιοι οι κινέζοι της Cosco αποδέχονται την επαναδιαπραγμάτευση και τη βελτίωση όρων της συμφωνίας! Αυτό δείχνει εύγλωττα την ανάπηρη διαπραγμάτευση που έκανε… Σήμερα οι φωνές των νεοδημοκρατικών στελεχών (όσων έχουν καιρό να αφήσουν τα της διαδοχής και να πουν 2-3 κουβέντες για το πρόβλημα) δεν είναι παρά προσπάθειες να βγάλουν τη ΝΔ από το κάδρο και δεν είναι παρά λόγια μικροκομματικής εκμετάλλευσης: δηλαδή να μεταθέσουν την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ, που πριν από λίγο δεν είχε προφθάσει να αναλάβει καλά-καλά τα κυβερνητικά καθήκοντα ή ο κ. Παπανδρέου να «αναγνώσει» τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Η Αριστερά, πάλι, πρέπει να κατανοήσει ότι οι εκλογές τέλειωσαν και ο λαός εμπιστεύθηκε το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι δεν περνάει η μέθοδος «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Άλλωστε, την συμφωνία για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ δεν τις υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ.

Οι απεργοί, τέλος, είναι προσωρινά από την πλευρά αυτών που θα αποκαλούσαμε «νικητές». Στη φάση αυτή, η Μεραρχία της κυρ-Αλέκας απέφυγε λάθη τακτικής και αποδείχτηκε ευέλικτη με την προσωρινή υποχώρηση της. Καταλαβαίνω ότι σύντομα στη συνέχεια θα τεθούν διλλήματα: από τη μια η γενικότερη πολιτική θεώρηση του ζητήματος και από την άλλη η αντιπολιτευτική τακτική έναντι του ΠΑΣΟΚ, που επιβάλει το Κόμμα στα πλαίσια του... δικομματισμού. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει στο μυαλό όλων, ότι πρώτον το παιχνίδι δεν μπορεί να παίζεται επ’ άπειρον και δεύτερον, ότι υπάρχουν πραγματικότητες που δεν αλλάζουν έτσι εύκολα… Όπως χαρακτηριστικά γράφουν τα ΝΕΑ (κεντρικό άρθρο), στις 15 Οκτωβρίου: «…Υπάρχει … το ζήτημα των διεθνών συμφωνιών που δεν μπορεί να ανατρέπονται τουλάχιστον χωρίς σοβαρό κόστος στην αξιοπιστία της χώρας - επειδή άλλαξε η κυβέρνηση». Μετά την ελεεινή επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή στο ζήτημα του ΣΕΜΠΟ, η σημερινή κυβέρνηση, η αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και οι εργαζόμενοι, πρέπει να πάρουν τα εντιμότερα ανταλλάγματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου