E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ατού που έγινε μειονέκτημα

Οι ευρωεκλογές έστειλαν το μήνυμά τους στον Καραμανλή. Όμως κανένας δεν πείθεται ότι αν μη τι άλλο το κατάλαβε! Αυτό μόνον μπορεί να συμπεράνει κανείς από τον τρόπο που μας δήλωσε ότι το έλαβε και από τον τρόπο που αντέδρασε. Ό,τι συμπεριφορά επέδειξε στη συνέντευξη της Θεσσαλονίκης (2008), την ίδια ακολούθησε και στο μήνυμά του από το Ζάππειο! Τελικά ο άνθρωπος έχει μεγάλο πρόβλημα εγωισμού, βοναπαρτισμού και μεγαλοϊδεατισμού. Και όσο κι’ αν διαφωνείς με τον «εθνάρχη» θείο του, δεν μπορεί ο ανιψιός να συγκριθεί μαζί του, έστω και στην «μη ανοχή» της εκλογικής ήττας…


[K.Karamanlis after his Waterloo in Euro-elections 2009 - by Xipeteon]

Παρά το ηχηρό 4,4% δεν προχώρησε σε αλλαγή (ή έστω σε διορθωτική κίνηση) στις πολιτικές επιλογές του. Ούτε μια φρέσκια ιδέα δεν έπεσε στο τραπέζι. Η μοναδική διαφοροποίηση έχει να κάνει με την τακτική λασπολογίας κατά του ΠΑΣΟΚ και Τσουκατοποίησης του σκανδάλου της Siemens. Όμως η κοινή γνώμη δεν «τσιμπάει» γιατί και πολύ παιγμένο είναι το παραμύθι, αλλά και κακά παιγμένο.

Σαν αποτέλεσμα, έρχονται οι αρνητικές για τη ΝΔ, δημοσκοπήσεις. Είτε κρυφές, είτε φανερές, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το προβάδισμα και η διαφορά σταθεροποιείται ή και διευρύνεται… Κατά τους αναλυτές ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης Καραμανλή έχει λήξει και η διατήρησή της στην εξουσία έχει να κάνει με τους τύπους και όχι την ουσία.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση αρχίζουν να πέφτουν οι τρελές, όσο και αστείες ιδέες της νομοθετικής κατοχύρωσης της υποχρεωτικής εξάντλησης της κυβερνητικής 4ετίας (!!!) και η αλλαγή του πλαισίου που αφορά τις δημοσκοπήσεις. (Κατά τα άλλα το κόμμα που θέλει να εφορμήσει και να γαντζωθεί στην εξουσία, είναι το κακό ΠΑΣΟΚ). Όλοι θυμόμαστε την περίοδο προ των εκλογών του 2004, όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Στα τηλεοπτικά «πάνελ» τα στελέχη της ΝΔ υμνούσαν τις καταγραφές της κοινής γνώμης και την πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος. Πλείστοι εκ των βουλευτών της ΝΔ αναγορεύονταν σε υμνητές των γκάλοπ και δήλωναν περίπου αναλυτές (Μεϊμαράκης, κλπ). Ξέρω ότι για τους ΠΑΣΟΚους ήταν κάτι ανάμεσα σε τιμωρία με τσουρουφλιστό λάδι και σε κινέζικο βασανισμό «της σταγόνας»… Χώρια τις ανόητες αμφισβητήσεις των δημοσκοπικών ευρημάτων!

Σήμερα το παλιό ατού για τη ΝΔ έχει μετατραπεί σε μειονέκτημα (αν όχι σε εφιάλτη). Τρέχει και πάλι ο απερίγραπτος Υπερυπουργός να μαζέψει τα αμάζευτα, κάτω από τις δικαιολογημένες ειρωνείες της αντιπολίτευσης. Αφού ο κ. Παυλόπουλος πήρε την έγκριση του Καραμανλή, σπεύδει να επαναφέρει τα των δημοσκοπήσεων στην προ των Ευρωεκλογών, δηλαδή να μη δημοσιοποιούνται δημοσκοπικά αποτελέσματα 15 ημέρες προ των εκλογών! (αλήθεια έχω πλήθος αποριών πως κατορθώνει και πείθει τον πρωθυπουργό και να τον οδηγεί από το ένα λάθος στο άλλο).

Σε αυτόν τον τραγέλαφο έρχεται το ΠΑΣΟΚ (δια του κ. Παπακωνσταντίνου) και τους κάνει το σχετικό δούλεμα: «η απαγόρευση αυτή αποτελεί κορυφαία ομολογία της επερχόμενης ήττας» για να συνεχίσει την καζούρα: «θεωρούμε αδιανόητο, επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν βολεύουν τη Νέα Δημοκρατία, να ξαναλλάζει το πλαίσιο, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, μόνο και μόνο διότι φαίνεται ότι αυτό βολεύει τη ΝΔ».

Σχετικά με το θέμα, γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος (ΝΕΑ, 10/7/09):
«Η χθεσινή δημοσκόπηση [της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1], αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν στον Τύπο της Κυριακής, αποδεικνύει ένα πράγμα: ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μεταλλάσσεται σε αποτέλεσμα εθνικών εκλογών. Όσο κι αν ακούγεται πρόωρο να εκτιμήσει κανείς κάτι ανάλογο χωρίς να είναι ορατός ο χρόνος των εθνικών εκλογών -πλην του ορόσημου του Μαρτίου- το βέβαιο είναι ότι η ψήφος των ευρωεκλογών δεν ήταν συγκυριακό φαινόμενο. Αλλά ήταν αποτέλεσμα βαθιάς διεργασίας που έγινε στο εσωτερικό του εκλογικού σώματος και είναι δηλωτική της πρόθεσης των Ελλήνων να γυρίσουν σελίδα. Το 2004, τότε που δεν γνωρίζαμε τι μας περιμένει από την κυβέρνηση Καραμανλή, είχαμε θεωρήσει πως η επερχόμενη αλλαγή στην εξουσία αποτελούσε κορυφαίο δείγμα υγείας του συστήματος. Πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι η αλλαγή που θα επισυμβεί, όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, θα είναι απλώς το σωτήριο βήμα για τον τόπο, που δεν αντέχει άλλο αυτή την κυβέρνηση. Πράγματι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν όντως ο κ. Καραμανλής θέλει να προσφέρει κάτι στον τόπο, ας κάνει εκλογές, να δοθεί τέλος στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Αφού το βλέπει ότι δεν γυρίζει το κλίμα, τι επιμένει»;

Ας δούμε τώρα και τις δημοσκοπήσεις…

Metron Analysis για τον ΑΝΤ1

Πρόθεση Ψήφου:
ΠΑΣΟΚ 33,6% - ΝΔ 29,5% (Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ κατά 4,1%)

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός:
Καραμανλής 34,6% - ΓΑΠ 29,1%

Καταλληλότερος στα Οικονομικά:
ΓΑΠ 32,4% - Καραμανλής 29%

---------------------------------------------------------------------------

Marc για το ΕΘΝΟΣ



Πρόθεση Ψήφου:
ΠΑΣΟΚ 34,5% - ΝΔ 29,2% (Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ κατά 5,3%)

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός:
ΓΑΠ 41,1% - Καραμανλής 38,6%

Σημαντικότερα προβλήματα:
Οικονομία 60,7%
Ανεργία 51,9%
Βιοτικό επίπεδο / Ακρίβεια 31,2%
Υγεία / Περίθαλψη 21,8
Παιδεία 21,6%
Διαφθορά 21,5%
Παράνομη Μετανάστευση 20%
Ασφάλεια πολιτών 16,7
Εθνικά θέματα 7,8%
Περιβάλλον 5,6%

Πρόωρες Εκλογές?
ΝΑΙ το Φθινόπωρο 40,8%
ΝΑΙ το Μάρτιο 15,7%
ΟΧΙ 39,4%

Καλές διακοπές σε όλους…

:o))

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου