E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

κι από μέσα κατσιβέλα!

Φαίνεται ότι είμαστε κράτος των γνωστών ρήσεων, του "φρου-φρου κι αρώματα» και του «από έξω μπέλα–μπέλα και από μέσα κατσιβέλα»!
Προσπαθήσαμε να φανούμε αντάξιοι της σημασίας των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (Ν.Μ.Α.), πραγματοποιώντας σημαντικές δαπάνες για την οργάνωση και προβολή του γεγονότος, τη φιλοξενία υψηλών προσκεκλημένων, τη διεξαγωγή του show την ημέρα των εγκαινίων, κλπ. Φαίνεται ότι τα καταφέραμε


Όμως παράλληλα και πίσω από την Ελλάδα των μεγάλων προσδοκιών, βρίσκουμε την τσαπατσουλιά, συναντάμε «το πρόβλημα» της απαράδεκτης ανεπάρκειάς μας ως ευνομούμενου και λειτουργικού κράτους στις «λεπτομέρειες» της ζωής του τόπου, ανακαλύπτουμε την έλλειψη «βάθους» της κυβερνητικής (και όχι μόνον) πολιτικής για τον Πολιτισμό!..


Και μη νομίζεται ότι θα κοπιάσω με παραδείγματα μικρών αρχαιολογικών χώρων ή μουσείων ανά την ελληνική επικράτεια, όπου η κατάσταση τους σε σύγκριση με το Ν.Μ.Α. μοιάζει με την ψυχρολουσία του τουρίστα όταν βγαίνοντας από το κέντρο του Rio de Janeiro, πέφτει στις «favelas» της φτωχολογιάς . Όχι, δεν θα αναφερθώ σε μικρά περιφερειακά μουσεία (όπου ενδεικτικά θα αναφέρω ότι φυτοζωούν εξαιτίας έλλειψης μόνιμων φυλάκων, προσωπικού και υποδομών, απουσίας κάθε είδους προβολής και διαφήμισης, περιορισμένης υποστήριξης των εκθέσεων με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό!


Θα κάνω μνεία μόνο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τον αρχαιολογικό χώρου του Ακρωτηρίου της Θήρας! Τι άλλο παρά ντροπή είναι το Νο.2 ή 3 Αρχαιολογικό μουσείο της πατρίδας μας, αυτό του Ηρακλείου, να μένει κλειστό για περίπου 2 ½ χρόνια λόγω εργασιών ανακαίνισης? Με 246.000 επισκέπτες το 2005 και με καμάρι του τα εκθέματα του «πρώτου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», του Μινωικού, σήμερα έχει ξεπέσει στο χώρο ενός γκαράζ (!!), όπου παρουσιάζεται ένας περιορισμένος αριθμός των αριστουργημάτων του.


Όσο για των αριθμό επισκεπτών, μη τα ρωτάτε: κατρακύλησε στους 27.835 επισκέπτες το 2007 και στους 20.459, το 2008. Για την ηθική ζημιά της χώρας μας, καλύτερα να μην ειπωθεί κουβέντα… Κι όλα αυτά για 2,5 εκατ. ευρώ χρέους προς τον εργολάβο της ανακαίνισης! Το ερώτημα είναι πόσο κόστισε η φιέστα εγκαινίων του Ν.Μ.Α. και τι μπορούσε να περικοπεί από εκεί ώστε να σταλεί στο Ηράκλειο?


Όσο για τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, στην Θήρα, μένει κλειστός από το 2005 και υπολογίζεται ότι θα περάσουν άλλα 2 περίπου χρόνια εξαιτίας γραφειοκρατικών ολιγωριών και αν θελήσει ο θεός να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση από τους Σαμαρά και Σουφλιά… Προς το παρόν ο Υπουργός Πολιτισμού «κρύβεται» από τις δυσάρεστες για την κυβέρνηση, και τη ΝΔ, εξελίξεις στον πολιτικό στίβο, προτιμώντας να παριστάνει τον ξεναγό του Tom Hanks στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Πηγές:
Χριστίνα Σανούδου - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (10/7/09)
Μαίρη Αδαμοπούλου – ΤΑ ΝΕΑ (10/7/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου