Η πολιτική προεκλογική συζήτηση έχει μετατοπιστεί κυρίως στα ζητήματα της Οικονομίας, αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πεντέμισι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας της Δικαιοσύνης, όπου η χειραγώγηση άφησε ανεξίτηλα σημάδια.
Για το λόγο αυτό αναδημοσιεύουμε άρθρο του Χρήστου Ζέρβα από την Ελευθερότυπία, που πολύ αδρά παρουσιάζει τα έργα και τις ημέρες της δικαιοσύνης της Δεξιάς...
"Από τα παχιά λόγια του πρωθυπουργού ... περί σεβασμού της ανεξαρτησίας των δικαστών, περάσαμε σύντομα στις πρωτοφανείς για τα ελληνικά δικαστικά χρόνια παρεμβάσεις στο έργο τους, που προκάλεσαν τις παραιτήσεις δύο εισαγγελέων εφετών στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Για να καταλήξουμε, μόλις προχθές, στο απίστευτο «φιάσκο» Siemens - Χριστοφοράκου, που εκθέτει κυβέρνηση και δικαστική εξουσία για το σύνολο των χειρισμών τους".
"Μέσα από μια σειρά «αστοχιών», αβλεψιών και ανακριτικών υπερβολών, η δικαστική έρευνα του σκανδάλου Siemens κατάφερε να μην αγγίξει την περίοδο της Ν.Δ. (2004-2007). Την ίδια στιγμή, ο βασικός κατηγορούμενος, πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Μ. Χριστοφοράκος, μας κουνάει επιδεικτικά το μαντίλι του αποχαιρετισμού από το Μόναχο, μετά την απόφαση-κόλαφο του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας να μην εκδοθεί τελικά στην Ελλάδα, καθώς τα αδικήματα για τα οποία ζητείται έχουν παραγραφεί"!
Η περίοδος 2004-2009 χαρακτηρίζεται από ανώτερους εισαγγελείς και δικαστές "ως μία από τις χειρότερες στη δικαστική ιστορία του τόπου. Επανέφερε στο προσκήνιο πελατειακές λογικές μέσα στο χώρο των δικαστών και αναθέρμανε τις «σχέσεις στενής συνεργασίας» μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, ζωντανεύοντας μνήμες της εποχής Κόκκινου"
"...Η κυβέρνηση, μέσα από τους εκλεκτούς της, σε θέσεις-κλειδιά της δικαστικής ιεραρχίας, επιχείρησε να ελέγξει τη ροή των εξελίξεων σε υποθέσεις με μείζονα πολιτική σημασία. Αλλοτε υποδεικνύοντας την ανακριτική ατζέντα (Βατοπέδι, Siemens) και άλλοτε παρεμβαίνοντας δυναμικά σε ανοικτά κοινωνικά ζητήματα, ο Αρειος Πάγος αποτέλεσε ένα άτυπο θεσμικό όργανο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικές οι εγκύκλιοι Σανιδά υπέρ της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου και του απορρήτου των επικοινωνιών, η γνωμοδότησή του για την ελεύθερη λειτουργία των αστυνομικών καμερών και η παρέμβαση-αναίρεσή του κατά των συμβασιούχων. Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίου Ρ. Κεδίκογλου, ο οποίος με οδηγία τους προς τους δικαστές απαιτούσε να μη δικαιώνουν σε ασφαλιστικά μέτρα απολυμένους, συμβασιούχους και απεργούς"!
"Αξέχαστη θα μείνει επίσης η περίφημη «τηλε-διάσκεψη», με την οποία η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπό την προεδρία του, ανέτρεψε προηγούμενη ευνοϊκή για τους συμβασιούχους νομολογία της".
"Στην κυβερνητική προσπάθεια να ελέγξει ασφυκτικά τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη εντάσσεται και η ουσιαστική κατάργηση του αυτοδιοίκητου. Με αφορμή ορισμένες υπερβολές που παρατηρήθηκαν στο σκάνδαλο του παραδικαστικού, η κυβέρνηση επανέφερε τον διορισμό (από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου) των προϊσταμένων όλων των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών".
"Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική αυτή έπαιξε, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ο προσφάτως απελθών εσαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς. Βρισκόταν πίσω από κάθε μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη, προκαλώντας με τις ενέργειές του θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο. Η παρουσία του ωστόσο στον Αρειο Πάγο είχε ξεκινήσει διαφορετικά".
"Ο κ. Σανιδάς, δεξί χέρι τού τότε εισαγγελέα Δ. Λινού, ήταν αυτός που σήκωσε το βάρος στη μεγάλη έρευνα του παραδικαστικού. Οι σοβαρές αποκαλύψεις για τις σκαδαλώδεις σχέσεις ιερωμένων, δικαστών, δικηγόρων και πολιτικών, σκιάστηκαν εν μέρει από αιτιάσεις για επιλεκτικές διώξεις και εξαιρέσεις".
Οι υποθέσεις που καθόρισαν την κυβερνητική παρεμβατικότητα στη Δικαιοσύνη είναι παρά πολλές. Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν:
1 / Υποκλοπές
Επί σχεδόν ένα χρόνο (2005), ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημ. Παπαγγελόπουλος, πραγματοποιούσε «μυστική» προκαταρκτική εξέταση μέσω της ΕΥΠ. Οι διαστάσεις του σκανδάλου, ωστόσο, αποκαλύφθηκαν από την έρευνα της ΑΔΑΕ, που είχε αποκλειστεί από τη δικαστική διερεύνηση. Η υπόθεση ανατέθηκε σε εφέτη ανακριτή, αλλά κατέληξε στο αρχείο ελλείψει στοιχείων. Το ίδιο και η «αυτοκτονία» του στελέχους της Vodafone Κ. Τσαλικίδη, την οποία ο εισαγγελέας Ι. Διώτης συνέδεσε ευθέως με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, αν και διαφωνούσε με τη μεγάλη διάρκεια της προκαταρκτικής, ανέχτηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σε άλλες υποθέσεις όμως διαφώνησε (Πακιστανοί, έρευνα κατά της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.), προκαλώντας ενόχληση σε κυβερνητικά στελέχη (βλ. απαξιωτικές δηλώσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη).
2 / Πακιστανοί
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως και στην προηγούμενη υπόθεση, έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει στα αζήτητα η μήνυση μαζικής απαγωγής 21 Πακιστανών από ελληνικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Η στάση του στις υποθέσεις αυτές εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση, που πριν από ενάμιση μήνα τον έκανε διοικητή της ΕΥΠ...
3 / Ομόλογα
Δυσμενώς σχολιάστηκε η άρνηση του κ. Σανιδά, και του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα, να συμπεριλάβει στη δικογραφία την πορισματική αναφορά του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Γ. Ζορμπά. Ολως τυχαίως, η αναφορά περιείχε αναφορές για πιθανή διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος προς τη Ν.Δ. ...
4 / Παυλίδης
Ο κ. Σανιδάς αρνήθηκε να στείλει στη Βουλή δικογραφία κατά του πρώην υπουργού και την επέστρεψε στον εισαγγελέα Ρόδου μετ' επαίνων! Διατήρησε για τον εαυτό του το δικαίωμα να αξιολογεί επί της ουσίας τις ποινικές δικογραφίες των πολιτικών προσώπων.
5 / Βατοπέδι
Όχι μία αλλά δύο φορές έκανε το ίδιο στην υπόθεση Βατοπεδίου. Ηρθε μάλιστα σε ανοιχτή ρήξη με τους εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα και οι οποίοι, ως μέσο άμυνας, παραιτήθηκαν από το δικαστικό σώμα (Ηλ. Κολιούσης και Ε. Σωτηροπούλου). Είχε προηγηθεί η αναλυτική παραγγελία του για τη διενέργεια της έρευνας, με την οποία όμως αποφαινόταν προκαταβολικώς ότι οι υπουργοί δεν έχουν ευθύνη, επειδή έχουν παραπλανηθεί!
6 / Siemens
Δεν είδε και πάλι εμπλοκή πολιτικών προσώπων και δεν έκρινε αναγκαίο να ανατεθεί η σοβαρότερη ίσως υπόθεση διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος στην Ελλάδα, σε εφέτη ανακριτή. Το έκανε τελικά ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, μετά την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού. Ομως, είναι πια πολύ αργά... *
Ελευθεροτυπία 8/9/2009
Μεζεδάκια γουόκ
Πριν από 23 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου