ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΏΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Ο Καραμανλής πήγε στη ΔΕΘ με σκοπό να μην επαναλάβει τα λάθη του 2008 και αποφασισμένος "να το παίξει" με επικοινωνιακούς όρους.
Όμως ο λύκος παραμένει πάντα λύκος και αυτό μαρτυράει η ουσία της κάθε απάντησης που έδινε στους δημοσιογράφους, ακόμη και σε "στημένες" ερωτήσεις.
Σε αυτό το άρθρο οι απόψεις Καραμανλή για τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα και των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Ο δημοσιογράφος Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ) ρωτάει τον κ. Καραμανλή αν θα συναινούσε στην καθιέρωση υποχρεωτικής 4ετούς θητείας για τις κυβερνήσεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «…Να προβληματιστούμε για τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα ενός πολιτικού συστήματος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν… Είμαι διατεθειμένος να μπω σ’ αυτόν τον διάλογο και τη συζήτηση. Και θα σας έλεγα και δυο τρεις κορυφαίους χώρους γι’ αυτόν τον διάλογο: Ο πρώτος είναι το εκλογικό σύστημα.
Ο δεύτερος είναι η δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ, με την καλή έννοια του όρου, τις πολιτικές που εφαρμόζει. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΤΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ; ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Νομίζω ότι έχει εξασφαλιστεί το ότι πλέον η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία δεν δημιουργεί πογκρόμ διώξεων, αλλά δεν είναι δυνατόν, από την άλλη πλευρά, όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση είναι ένα απ’ τα σοβαρά ζητήματα της χώρας, ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ.
Το τρίτο είναι η επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συνταγματικό δικαστήριο… Και το τέταρτο θα ήταν να δούμε το ευρύτερο ζήτημα του ρόλου και αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας… Το ζήτημα είναι ότι η χώρα επιτέλους πρέπει να κυβερνηθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο, το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει από ειωθότα και παραδόσεις που έχουν διαμορφωθεί βέβαια με τις δεκαετίες…»
Πηγή : website της Νέας Δημοκρατίας
Εντυπωσιαζει η αντιδημοκρατική αντίληψη του Πρωθυπουργού και η αδυναμία του να κινηθεί μέσα σέ ένα πλαίσιο κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την οργανωτική δομή και λειτουργία των Δημόσιων Οργανισμών. Κατά τον κ. Καραμανλή τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι ένας αντιπαραγωγικός θεσμός και χρονοβόρος απέναντι στην πρεμούρα των κάθε είδους εκπροσώπων της Κυβέρνησης. Παρ' ότι οι Διοικήσεις των Οργανισμών ή και των στενότερων φορέων του Δημόσιου έχουν την πλειοψηφία στα Συμβούλια αυτά, ο ίδιος προτιμάει τη μέθοδο "ψεκάστε-σκουπίστε", κάτι δηλαδή σαν πογκρομ όπου ο διωκόμενος δεν έχει δικαιώματα. Είσαι Πασόκος? Είσαι αντίθετός μας? Σε καθαρίζουμε στο λεπτό χωρίς δικαίωμα να υπερασπίσεις τον εαυτό σου και χωρίς την ευκαιρία να κριθείς. "Ξέρετε ότι σήμερα για να τιμωρήσετε έναν δημόσιο υπάλληλο πρέπει να υπάρχει έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου"; Δηλαδή κύριε Κώστα μας ποιός αποφασίζει για την τιμωρία ενός υπαλληλού? Κάποιος κομματικός πραίτορας? Κάποιος Γενικός ενός Υπουργείου? Κάποιος Υπουργός? Μεμονωμένα άτομα χωρίς εχεγγυια αντικειμενικότητας ή ένα συλλογικό όργανο? Και μόνο που ξεστώμησε τέτοια γνώμη, όχι μόνο θέτει σε αμφισβήτηση τη δημοκρατικότητα του ίδιου και του κόμματός του, αλλά πρέπει να ντρέπεται και προσωπικά για τον εαυτό του. …Κύριε πρωθυπουργέ μάθετε ότι στο άρθρο 103, παρ.4 του Συντάγματος ορίζεται: οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, δεν δύνανται να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται κατά τα δύο τρίτα αυτού, τουλάχιστον από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Ο νομομαθής και νομοδιδάσκαλος κ. Παυλόπουλος δεν συμβουλεύει τον συνταγματικά ολισθαίνοντα Καραμανλή, να ανακαλέσει?
Τελικά έχει απόλυτο δίκιο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν του απεύθυνε τη μομφή ότι "η κατάπτωση της κυβέρνησης δεν οφείλεται, ούτε σε αλαζονεία, ούτε σε αμέλεια. Ήταν πολιτική επιλογή".
Τα κλαρίνα (διήγημα του Μιχάλη Τζιώτη)
Πριν από 21 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου